Vatikaanin Sikstuksen kappelin salaisuudet
Rooman sydämessä sijaitsevan itsenäisen Vatikaanin tärkein piirre sen pienen koon lisäksi on sen uskonnollinen luonne. Kaikki kyseisen valtion alueella muistuttaa ja kertoo katolisen kirkon mahdista ja uskosta. Vatikaanin tunnetuimpiin rakennuksiin lukeutuva, ja Vatikaanin palatsin yhteyteen kuluva, Sikstuksen kappeli ei ole mikään poikkeus, ja on itse asiassa maailman kuuluisimpia kirkkoja ja lilliputtivaltion suosituimpia yksittäisiä nähtävyyksiä. Jos olet käynyt Roomassa, olet varmaankin pistäytynyt vuodelta 1483 peräisin olevassa rakennuksessa, mutta tiesitkö seuraavia kappeliin liittyviä salaisuuksia ja symbolisia merkityksiä?
Sikstuksen kappeli on rakennettu tarkalleen Vanhassa Testamentissa mainittujen Jerusalemin Solomonin temppelin mittojen mukaan. Sillä on siis kokoa 40,9 x 13,4 metriä, ja korkeuttakin 20,7 metrin verran. Esikuvaksi valittiin kyseinen legendaarinen temppeli, koska katolinen kirkko uskoi olevansa aikansa napa ja ihmiskunnan pelastaja. Kappeli palveli alusta alkaen katolisen kirkon päämiehen paavin ja hänen kardinaaliensa ja edustajiensa kokoontumispaikkana. Kappelilla oli kuitenkin toinenkin tarkoitus; toimia linnoituksena mahdollisten hyökkäysten aikana; sekä turkkilaiset että italialainen Medici-suku koettiin nimittäin uhkaaviksi. Sen vuoksi kappeli onkin palikkaa muistuttava, eikä sen sisälle pääse kuin muiden Vatikaanin rakennusten kautta.
Sikstuksen kattoa peittää ns. ”Michelangelon koodilla” maalattu kokoelma, jossa mestari kertoo kuvallisesti ihmiskunnan historiasta ennen Jeesuksen aikaa sekä sitä odottavasta Viimeisestä tuomiosta. Satojen neliömetrien kokoinen kattopinta on täynnä mitä erilaisimpia ”koodeja”, joita tutkijat edelleen analysoivat. Osaa niistä pidetään jopa katolista kirkkoa ja koristelun aikana hallinnutta paavi Sixtus IV:tä pilkkaavina. Vastahakoisesti työhön suostunut Michelangelo esimerkiksi maalasi Aatamin luomiseen maailman ensimmäisen ihmisen alastomaksi, joka nostatti kirkonisien niskakarvat. Huomasitko muuten, että kohdusta saapumattomalla Aatamillakin on napanuoran jäänne, eli napa? Muitakin nakuja vilisee maalauksissa, ja ennen sensuurin vaatimia korjauksia heitä oli enemmän.
Michelangelon piileviin viesteihin kuuluu kuitenkin paljon muutakin kuin hänen ristiriitansa katolisen kirkon moraalikäsityksen kanssa. Maalaukset suorastaan vilisevät juutalaisia elementtejä. Mestari maalasi kattoon vain Vanhan Testamentin henkilöitä, siis juutalaisia, joiden kanssa katolinen kirkko oli valtataistelussa ja vaati ihmiskunnan pelastusta omaksi tehtäväkseen. Lisäksi kirjailija Roy Doliner ja rabbi & professori Benjamin Blech huomauttavat kirjassaan ”The Sistine Secrets: Michelangelo’s Forbidden Messages in the Heart of the Vatican”, kuinka Aatamin luomisessa Jumala leijailee taivaalla selvästi aivoja muistuttavassa ”pilvessä”, joka juutalaisen Kabbalahin mukaan on vastuussa ihmisen viisaudesta. Myös Eedenin puutarhan kuuluisa puu, josta Eeva poimi kielletyn hedelmän ja haukkasi, tullen samalla Aatamia viisaammaksi, ei kristillisen perinteen mukaan suinkaan ole omenapuu vaan juutalaisten tekstien viikunapuu. Aiheesta voisi jatkaa loputtomiin.
Sikstuksen kappelin muihin ”salaisuuksiin” ja symbolismiin kuuluu mm. se tosiasia, että siellä valitaan uusi paavi entisen muuttaessa maallisen elämänsä päättyessä paratiisiin. Konklaavi jatkaa kokoontumistaan, kunnes se on päätynyt uuden paavin valintaan kahden kolmasosan enemmistöllä. Silloin Sikstuksen kappelin savupiipusta tupruttaa valkeaa savua, muussa tapauksessa päivä päättyy mustaan savuun. Sana konklaavi muodostuu latinan sanoista ”cum clave” eli avaimella (lukittu). Paavin ei virallisesti tarvitse olla kardinaali vaan hän voi olla kuka tahansa katoliseksi kastettu mies. Paaviksi valittu johdatetaan sitten aivan Viimeisen tuomion alla sijaitsevaan pikkuruiseen Kyynelten huoneeseen, valkoiseen paavin kaapuun puettavaksi.
Kommentit
Sikstuksen kappeli — Ei kommentteja
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>