Kuten kaikki suuremmat kaupungit, myös Rooma on jaettu eri naapurustoihin. Alueet voivat erota toisistaan selvästi ja toisissa naapurustoissa on enemmän nähtävää kuin toisissa. Majoitusten hinnoissakin on suuria eroja, joten tutustu tähän oppaaseen Rooman eri naapurustoista ja tiedät, mihin kannattaa suunnata. Opas on kätevä silloinkin, jos satut eksymään reitiltäsi.

Rooman historiallinen keskus on muurien sisäpuolelle jäävä alue, joka on noin 14 kilometrineliön kokoinen. Sinne kuitenkin mahtuu useampikin eri naapurusto. Tunnetuin kaikista Rooman naapurustoista on varmasti Trastevere, mutta muuallakin on paljon näkemistä.

Aventinus kukkula ja Testaccio

Rooman keskustan etelä-osassa sijaitsevat Aventinon alue sekä Testaccio. Aventinon alue on hiljainen ja asukkaat enemmän varakkaita kuin muissa osissa Roomaa. Nähtävyyksiin kuuluu monia erilaisia kirkkoja, kuten Santa Sabina. Tutustu Aventinon alueeseen tarkemmin siitä kertovalla sivulla täällä.

Testaccio on erikoinen alue siinä mielessä, että siellä sijaitseva kukkula on rakennettu kokonaan terrakotta-materiaalista. Se rakennettiin jo ajanlaskun vasta alkaessa, sillä vuonna 55 silloinen Rooman hallitsija Keisari Nero kaikkien terrakotasta valmistettujen kattotiilien sirpaleet kasattavaksi Tiber joen itäpuolelle. Vuosisatojen aikana kasa kassvoi yli 60 metriä korkeaksi ja nykyään sen ympärille on keräytynyt yksi tunnetuimmista työväenluokan asuttamista alueista, Testaccio. Vaikka aikaisemmin alue olikin kuuluisa sen teurastamoistaan, on maine muuttunut parempaan suuntaan. Testacciossa sijaitsee erinomaisia ravintoloita ja se on yksi Rooman eläväisimmistä seuduista myös iltaisin.

Voit lukea lisää Testaccion alueesta täällä.

Trastevere

Trastevere on suosittu alue niin turistien kuin italialaistenkin keskuudessa. Kaunis naapurusto on täynnä pieniä ravintoloita, baareja ja erilaisia kauppoja. Koska Trastevere on keskustassa Tiber-joen varrella, on sinne helppo suunnata. Pääset perille esimerkiksi metrolla tai raitiovaunulla. Trasteveressa sijaitsee myös Santa Marian kirkko, jonka olemme listanneet yhdeksi parhaaksi museonähtävyydeksi. Katso koko lista museoista täällä.

Trasteveressa on paljon ravintoloita ja ruokapaikkoja, joten suosittelemme sitä ehdottomasti mikäli etsit illallispaikkaa. Alueella on italialaisia ravintoloita, mutta lisäksi hieman erikoisempiakin paikkoja, kuten aasialaisia ravintoloita.

Voit lukea lisää Trasteveren alueesta täällä.

 

Vatikaanin kaupunki ja Prati

Vatikaani on oma valtionsa, mutta käytännössä se on vain osa Roomaa. Sinulta ei nimittäin vaadita passia tai muutakaan saapuessasi Vatikaaniin – itse asiassa tuskin edes huomaat, missä Vatikaanin raja alkaa ja missä Rooma päättyy. Vatikaanin suureutta on vaikea kuvitella, ennen kuin siellä on käynyt itse paikan päällä. Pyhän Pietarin aukio on näyttävä, vaikka Vatikaanin sisällä ei ehtisikään. Vatikaani on näkemisen arvoinen myös sisältä, mutta jonot voivat olla hyvin pitkät. Liput on parempi hankkia etukäteen sen takia. Jos satut olemaan Roomassa joulun aikaan, silloin Vatikaanissa järjestetään keskiyön messu. Sinne pääsee ilmaiseksi, mutta liput loppuvat useimpina vuosina jo kuukausia ennen joulua.

Lisäksi Vatikaanin alueella on muutamia hyviä ravintoloita, sekä paljon turisteille tarkoitettuja kauppoja. Voit lukea lisää Vatikaanin alueesta täällä.

Monti

Monti on viime vuosina kasvattanut suosiotaan ja sen sanotaankin olevan erittäin trendikäs alue nykyään. Lisäksi se on Rooman suurin yksittäinen alue ja vanhin kaikista. Monti tarkoittaa suomeksi vuoria. Nimi juontuu kolmesta kukkulasta (Quirinale, Esquilino ja Viminale). Montin alue on lähellä Colosseumia sekä San Giovanni in Laterano -katedraalia. Monti on erittäin eläväistä aluetta sekä päivisin että iltaisin. Voit vierailla pikkuputiikeissa tai nauttia lasillisen viiniä suloisissa pikkuravintoloissa. Monti on suosittu niin paikallisten kuin turistienkin keskuudessa.

Lähellä on Rooman päärautatieasema eli Terminin asema. Se on saanut nimensä sen edessä olevista roomalaisista kylvyistä. Jos olet tulossa Roomaan junalla, on päätepysäkki hyvin todennäköisesti Termini. Terminin lähellä on paljon hotelleja. Alue voi kuitenkin olla hieman levotonta iltaisin, niin kuin yleensäkin suurkaupunkien asemien lähettyvillä.

Voit lukea lisää Montin alueesta täällä.

Regola ja Piazza Farnese

Jos haluat tutustua Rooman keskustaan oikein kunnolla, on Regolan naapyrusto hyvä valinta yöpymispaikaksi. Se on tunnelmallinen alue lähellä suurimpia nähtävyyksiä, kuten Piazza Navona ja Campo dei Fiori. Voit lukea Campo dei Fiorista lisää täällä.

Regola on keskeistä aluetta, mutta silti erittäin siisti ja turvallinenkin. Toki aina on hyvä pitää varansa ja arvotavarat visusti tallessa. Regolan alue on täynnä idyllisiä pikkukatuja, joilla on mukava kuljeskella ja katsella pienien liikkeiden näyteikkunoita. Täältä löytyy hyviä taidekauppojakin, mikäli ajattelit viedä kotiin esimerkiksi italialaisen maalauksen. Hotelleja ja loma-asuntojakin löytyy paljon, eli valinnanvaraa on runsaasti jokaisesta hintatasosta.

Lue lisää Regolan alueesta täällä

Monteverde

Monteverde on Rooman mielenkiintoisimpia naapurustoja, mutta turistit harvemmin sinne eksyvät. Se sijaitsee keskustasta länteen päin. Monteverde on suhteellisen hiljainen alue, mutta viime vuosina siitä on kehkeytynyt hieman vilkkaampi paikka. Monteverdessä on monia hyviä ravintoloita, joiden hintataso on alhaisempi keskustan turistiravintoloihin verrattuna. Vehreä alue on tyypillisen roomalainen. Monteverdessä sijaitsee Villa Doria Pamphili, jossa on yksi Rooman parhaimmista taidekokoelmista. Lue lisää Doria Pamphilin huvilasta ja muista Rooman museoista täällä. Pääset Monteverdeen helpoiten raitiovaunulla.

Voit lukea lisää Monteverden alueesta täällä.

Campo Marzio

Campo Marzion sanotaan olevan yksi halutuimmista asuinalueista Rooman kaupungissa. Siellä ovat jo vuosisatojen ajan viihtyneet erilaiset luovat ihmiset, kuten kirjailijat, artistit ja elokuvientekijät. Myöhemmin Campo Marzioon ilmestyi uusia luksusputiikkeja ja hotelleja. Tämä muutos teki alueesta suositun muodin ystävien keskuudessa. Siksi paikka onkin eräänlainen kulttuurillinen sulatusuuni, jossa uusi ja vanha kohtaavat, ja ihmiset kadulla ovat toinen toistaan paremmin pukeutuneita. Shoppailumahdollisuuksien ja nähtävyyksien lisäksi Campo Marziossa on paljon hyviä ruokapaikkoja, mutta vilkasta yöelämää kaipaavien on parempi suunnata Testaccioon tai Rooman keskustaan.

Voit lukea lisää Campo Marzion alueesta täällä.

Parioli

Parioli on hieman hienompi alue, mikä näkyy ravintoloiden, museoiden ja hotellien tasossa. Siellä on paljon kauniita viheralueita, joissa voi viettää aikaa silloin kun kaupungissa kiertely alkaa kyllästyttää. Pariolia ympäröivät Villa Borghese, Villa Glori ja Villa Ada, jotka ovat kaikki tunnettuja näyttävistä puistoistaan ja puutarhoistaan. Alueen sanotaan olevan yksi turvallisimmista. Ainoa haittapuoli on se, ettei Parioli ole aivan keskustassa. Liikkumista varten tulee käyttää julkista liikennettä.


Kommentit

Alueet — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>