Jalkapallo Roomassa

Kuva AS Roman ultrista Lazio – AS Roma ottelusta.

Kuva AS Roman ultrista Lazio – AS Roma ottelusta.

Italia on tunnettu jalkapallomaa. He rakastavat jalkapalloa ja se on elämäntapa italialaisille. Italiassa noin 4,5 miljoonaa ihmistä pelaa jalkapalloa ja kaikki jalkapalloon liittyvä on FIGC:n hallitsema. FIGC eli Federazione Italiana Giuoco Calcio on Italian jalkapallokomitea, joka perustettiin vuonna 1898. Italian pääkaupunki Rooma on italialaisen jalkapallorakkauden keskipiste. Roomassa on kaksi kuuluisaa joukkuetta: AS Roma ja SS Lazio. Ne muodostavat yhdessä jalkapallon kiivaimman, väkivaltaisimman, innokkaimman ja yhden kiinnostavimmista derbeistä. SS Lazio on näistä joukkueista vanhin. Lazio perustettiin vuonna 1902 ja AS Roma vasta 1927, kun Alban, Fortitudon ja Romanin joukkueet yhdistyivät muodostaakseen AS Roman. AS Roman paidan värit ovat keltainen ja punainen, siksi heitä kutsutaan nimellä “giallorossi”. SS Lazio pelaa sinivalkoisella paidalla Kreikan lipun mukaisesti.

AS Roman ja SS Lazion kannattajat taistelevat toisiaan vastaan kaduilla ennen otteluita ja monia vaarallisia tilanteita on sattunut. Niistä jotkut johtivat hengenvaarallisiin tilanteisiin ja moniin vakaviin loukkaantumisiin. Esimerkiksi yksi SS Lazion kannattaja kuoli poliisin laukauksesta, kun syntyi tappelu Lazion ja Roman kannattajien välillä. Kannattajia myös jatkuvasti puukotetaan ja lehdistö kutsuu Roomaa jopa nimellä “stab city” eli puukotuksen kaupunki. AS Roman kannattajat tulevat Rooman keskustasta toisin kun Lazion kannattajat, jotka tulevat kaupungin laitamilta ja ulkopuolelta. Joukkueet kisaavat saadakseen Rooman “kuninkaan” tittelin ja ilmapiiri otteluita ennen on todella erilainen muihin maailman otteluihin verrattuna.

Monet ulkomaalaiset vierailijat ovat sanoneet, että derbypäivänä kannattajat, jotka eivät marssi stadionille ultrien kanssa, hiljenevät ja ilmapiiri muuttuu jännittyneeksi. Ihmiset ovat jännittyneitä ja heitä on lehdistön mukaan vaikeaa haastatella ennen otteluita. Italian lehdistö ja TV-kanavat puhuvat vain derbystä sen päivänä ja se on kuuluisin ottelu Italiassa. Poliisien määrä Roomassa kasvaa huomattavasti ja ilmapiiri uusille katsojille saattaa olla todella häkellyttävä ja pelottava. Siispä, jos olet menossa Roomaan katsomaan tätä ottelua, pidä mielessä, että saatat joutua epämiellyttäviin tilanteisiin. Stadionin sisällä tämä ottelu on kyllä todella kiinnostava ja jos menet katsomaan ottelua, tulet tuntemaan energisen kannustuksen ilmapiirin.

Kuten ylläolevassa kuvassa näkyy, kannattajat rakastavat tätä ottelua. AS Roman valmentaja sanoikin, että tämä ottelu on tärkeämpi katsojille kuin pelaajille, vaikka pelaajatkin ottavat sen tosissaan ja peli on usein aika likaista. Rooman joukkueiden parhaisiin pelaajiin kuuluu Francesco Totti (AS Roma), Edin Dzeko (AS Roma), Radja Nainggolan (AS Roma), Daniele De Rossi (AS Roma), Nani (SS Lazio), Ciro Immobile (SS Lazio), Federico Marchetti (SS Lazio) ja monia muita pelaajia.

Rooman Stadio Olimpico

Rooman Stadio Olimpico

AS Roma ja SS Lazio jakavat Rooman Stadio Olimpicon, jossa pelattiin mestarien liigan finaali vuonna 2009 ja käytettiin MM-kisoissa vuonna 1990 sekä 1960 Olympialaisten kenttänä. Stadio Olimpico Rooman kahden kuuluisimman joukkueen kotikenttä. Kummatkin joukkueet pelaavat Serie A:ssa eli Italian ykkösliigassa. SS Lazio on voittanut kaksi kertaa Serie A:n ja neljä kertaa Italian Supercupin. AS Roma ei ole voittanut yhtäkään Serie A:n kautta mutta he ovat voittaneet kaksi Italian Supercupia. Jos etsit jalkapallolomaa tai haluat kokea tämän hienon derbyn, mene Roomaan.

Lähteet ja lisätietoa:

“AS Roma Ultras Tifo.” Sky, nst.sky.it/immagini/sport/calcio_italiano/2015/01/09/original/roma_lazio_2013_curva_sud_coreografia_ansa_1.jpg.

“Soccer in Italy – A Look at the Culture and History of Italy’s Most Popular Sport.” Global Team Soccer Tours, Tournaments & Events, 4 Apr. 2017, www.globalteamevents.com/soccer-in-italy-a-look-at-the-culture-and-history-of-italys-most-popular-sport/.

“Football in Rome.” Football in Rome: SS Lazio, SA Roma, and the Rome Derby, Romefile, www.romefile.com/culture/football.php.

“Rome Tourist Information.” Football in Rome, Stadio Olimpico | Italy Heaven, Italyheaven, www.italyheaven.co.uk/rome/football.html.

“Lazio (Sky Sports).” SkySports, SkySports, www.skysports.com/lazio-squad.

“Players and Staff.” AS Roma, AS Roma, www.asroma.com/en/teams/players-and-staff.

“Stadio Olimpico, Stage For Fierce Duel ‘Derby Della Capitale.’” Traveldigg.com, Travelldigg, traveldigg.com/stadio-olimpico-stage-for-fierce-duel-derby-della-capitale/.

“Honours.” AS Roma, AS Roma, www.asroma.com/en/club/honours.

User, Super. “SS Lazio Palmares.” S.S. Lazio | Club | Palmares, SS Lazio, www.sslazio.it/en/club/palmares.

Copa90football. “Football’s Most Dangerous Derby – Lazio v AS Roma | Derby Days.”YouTube, YouTube, 13 Feb. 2014, www.youtube.com/watch?v=Aihgok5qLQU.


Kommentit

Jalkapallo — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>