Castel Sant’Angelo on Tiberin varrella sijaitseva sylinterinmuotoinen linna, joka oli aikoinaan Rooman korkein rakennus, vaikka se nyt ei siltä näytäkään. Alun perin se rakennettiin Rooman hallitsija Hadrianin mausoleumiksi eli haudaksi hänelle ja hänen perheelleen. Myöhemmin siellä asuivat paavit ja nykyään linna toimii lähinnä museona.

Linnan edessä on Sant’Angelon silta, joka johtaa Rooman keskustaan. Sillan reunoilla on merkittäviä patsaita, jotka etenkin iltahämärässä ovat ainutlaatuisen kauniita.

Tämä sivu kertoo enemmän Castel Sant’Angelon historiasta sekä yleistä tietoa lipuista ja aukioloajoista.

Rooman linnoitus Castel Sant'angelo

Castel Sant’Angelon historia

Hadrian itse halusi mausoleumin ja arkkitehti Demitriano suunnitteli sen vallitsijan toiveiden mukaisesti. Rakennus valmistui vuonna 129. Hadrianiumiksi kutsutti linna oli näkyi pitkälle, sillä sinä aikana ei korkeita rakennuksia Roomassa juurikaan ollut. Kolme kerrosta muodostivat sylinterimäisen rakennuksen ja huipulla oli pronssinen patsas hallitsijasta aurinkokuninkaaksi pukeutuneena. Sisälle rakennettiin yhä tänäkin päivänä nähtävä spiraalin muotoinen ramppi, joka johtaa Hadrianin viimeiselle lepopaikalle.

Hadrian kuoli vuonna 138 eli noin vuosi linnan valmistumisen jälkeen (pieniä paranteluja tehtiin aina vuoteen 139 asti). Hänen tuhkiaan säilytetään syvĸllä linnan sisällä sijaitsevassa huoneessa, joka tänä päivänä tunnetaan aarrehuoneena. Myös hänen vaimonsa ja poikansa kuolivat samana vuonna.

Vuonna 271 linnaan lisättiin muuri, jota kutsutaan Aurelianen muuriksi. Se suojasi linnaa ja siksi hauta muuttuikin pian sotalinnoitukseksi vuonna 401. Haudan sisältö ja koristeet katosivat tuon ajan jälkeen ja vain Hadrianin tuhkauurna jäi jäljelle.

1300-luvun alussa paacit muuttivat linnoituksen jälleen linnaksi. Castel Sant’Angelosta rakennettiin peitetty käytävä Vatikaanissa sijaitsevaan Pyhän Pietarin basilikaan. Linna toimi suojapaikkana monelle Paavilla, mutta myöhemmin osa siitä muutettiin vankilaksi. Pienellä sisäpihalle tehtiin teloituksiakin.

Koska kyseessä on vanha rakennus, on sen aikana syntynyt enemmän tai vähemmän legendoja. Tunnetuin niistä on arkkienkeli Mikaelin ilmestyminen mausoleumin katolle vuonna 590. Hän heilutti miekkaansa ruton päättymisen merkiksi. Siitä juontuu nykyinen nimikin, Pyhän Enkelin Linna vapaasti suomennettuna.

Castel Sant’Angelo tänä päivänä

Joidenkin mielestä linna on jossain määrin jätetty heitteille, sillä sen ylläpitoa ei ole rahoitettu tai hoidettu muutenkaan asiallisesti. Silti vierailijoita riittää. Rakennus itsessään on mielenkiintoinen nähtävyys, mutta sisällä on esimerkiksi kokoelma antiikin aikaisia aseita, näyttäviä fresko-maalauksia sekä tyylikkäitä (ja tietysti vanhoja) koristeluja. Linnan korkeimmasta kerroksesta on kauniit näkymät. Oopperan ystävät ehkä tunnistavat linnan siitä, että Puccinin Tosca hyppäsi Castel Sant’Angelolta kuolemaansa.

Castel Sant’Angelon aukioloajat ja lipunmyynti

Castel Sant’Angelo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 09.00 – 18.30. Se on suljettu maanantaisin sekä joulupäivänä ja uudenvuodenpäivänä.

Liput maksavat aikuisilta 15,50 euroa, 18-25 -vuotiailta 10,50 euroa ja alle 18-vuotiailta 5,50 euroa. Jos haluat opastetun kierroksen, se lisätään lippujen hintaan. Eri opastuksien järjestäjät hinnoittelevat kierrokset omien kriteereidensä mukaisesti.

Bussit pysähtyvät viereisellä pysäkillä, esimerkiksi numerot 23, 34 ja 40. Kannattaa kuitenkin tarkistaa mahdolliset muutokset Rooman julkisesta liikenteestä vastaavalta Atacilta, nettisivut: www.atac.it

Metrolinja A kulkee Castel Sant’Angelon ohi. Jää pois pysäkillä Lepanto. Voit lukea lisää Rooman metrosta täällä.


Kommentit

Castel Sant’Angelo — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>