Parionen alueella sijaitseva Campo dei Fiori on yksi Rooman helmistä. Turistit ovat toki löytäneet tämänkin paikan, mutta se ei haittaa, sillä tori on silti onnistunut säilyttämään ainakin osan autenttisuudestaan. Erikoista on sekin, että Campo dei Fiori on ainoa aukio Roomassa, jossa ei ole ainuttakaan kirkkoa.

Aamulla ja päivisin alue on täynnä elämää, sillä erilaiset torikojut ja kukkakaupat houkuttelevat niin paikallisia ihmisiä kuin Roomassa vierailijoitakin tutustumaan tarjontaansa. Ilmassa tuoksuu tuore leipä ja juuri uunista tullut pizza. Kaiken kruunaa kaunis historiallinen ympäristö ja näyttävät talot, jotka reunustavat Campo dei Fioria.

Campo dei Fiorin tori Roomassa

Tämä sivu kertoo lisää Campo dei Fiorin historiasta sekä siitä, mitä kaikkea torilla voi nähdä ja tehdä. Jos haluat tutustua Parionen alueeseen tarkemmin, lue siitä lisää täältä.

Yleistä Campo dei Fiorista

Aukio on näyttävä ja siellä saa helposti kulumaan montakin tuntia. Ympärillä on ravintoloita, elokuvateatteri, useampikin perinteinen teatteri ja jopa loma-asuntoja. Campo dei Fiori on erinomainen sijainti majoitukselle, sillä sieltä pääsee nopeasti muihinkin nähtävyyksiin. Hotelleja aukiolla ei tosin juuri ole, mutta niitä löytyy läheisiltä sivukaduilta.

Campo dei Fiorin historia

Campo dei Fiori sijaitsee paikassa, jossa antiikin Rooman aikaan olivat Venus Victrixin temppeli sekä Pompeijin teatteri. Aukion nimi tarkoittaa suomeksi kukkaniittyä. Nimen synnystä on olemassa kaksi eri tarinaa. Toisen mukaan alue nimettiin Pompeijin mielitietyn, Floran, mukaan, sillä olihan hän rakennuttanut aukiolle jo teatterinkin. Jotkut taas sanovat, että aukio sai nimensä vasta myöhemmin siitä syystä, että vuoteen 1400 mennessä autioitunut aukio oli täynnä villejä kukkia sekä kasvismaita.

1400-luvun puolessa välissä Paavi Callistus III uudisti aluetta huomattavasti ja samalla maaperä muutettiin kivetykseksi. Tänä aikana rakennettiin moni aukiota ympäröivistä kauniista palatseista, kuten Palazzo Orsini. Kun Campo dei Fiorin aukio oli uudistettu, siellä viihtyivät tavallisten ihmisten lisäksi myös tärkeätkin henkilöt, kuten kardinaalit ja lähettiläät, kaikki yhdessä. Campo dei Fiorin alueella järjestettiin hevosten myyntiäkin joka maanantai ja lauantai. Kuten arvata saattaa, hotelleja, majataloja ja artisaanien liikkeitä syntyi alueelle kuin sieniä sateella. Siten alueesta muodostui yksi eläväisimmistä paikoista Roomassa niin kulttuurin kuin kauppojenkin saralla.

Piazza dei Fiori oli tunnettu hieman surullisemmastakin syystä. Siellä järjestettiin nimittäin julkisia teloituksia. Aukion keskellä oleva patsas on muistona tästä ajanjaksosta. Patsas kuvaa dominikaanista munkkia ja filosofia Giordano Brunoa, joka poltettiin elävältä vuonna 1600. Pronssipatsas tehtiin vuonna 1888 ja se asetettiin täsmälleen sille paikalle, jossa hänet teloitettiin.

Vuosisatojen aikana aukio on säilyttänyt asemansa vilkkaana alueena. Päivittäin siellä järjestetään yhä tori, jossa voi tehdä löytöjä tai maistella paikallisia herkkuja sekä tietysti kuunnella torimyyjien huutoa, kuten Italiassa tapana on.

Ravintoloita Campo dei Fiorin alueella

Suuri osa Campo dei Fiorin ravintoloista on turisteille tarkoitettuja eli toisin sanoen usein ylihintaisia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö ravintoloiden taso olisi hyvä. Esimerkiksi Osteria da Fortunata on yksi perinteisimmistä italialaisista ravintoloista, joita Roomasta voi löytää. Ruokalista vaihtuu päivittäin sen mukaan, mitä aineksia torilta on saatavilla. Siksi ruokalistalla on valittavana vain muutamia annoksia, mutta ne vievät kielen mennessään. Kannattaa saapua paikalle ajoissa, sillä ruoka voi kirjaimellisesti loppua kesken.

Mikäli etsit edullisempaa ruokapaikkaa Campo dei Fiorilla, voit kokeilla Rosso Pomodoro -ravintolaa. Kyseessä on ketjun omistama ravintola, ja harvemmin sellaisia Italiassa suositellaan, mutta ruoka on oikeasti varsin hyvää. Sen tietää jo siitä, että ravintolassa käy paljon italialaisiakin. Ravintola tarjoaa paljon Napolin erikoisuuksia ja erinomista pizzaa. Voit ottaa ruokaa mukaankin ravintolan take away -ikkunasta.

Baarit ja Campo dei Fiorin yöelämä

Iltaisin Campo dei Fiori on aivan yhtä vilkas kuin päivisinkin. Aukiolla ja sivukaduilla on useita baareja ja yökerhoja, joissa erityisesti nuoret viihtyvät. Sekä italialaiset että turistit viettävät iltaa alueella. Aukiolla valvoo poliisi, tosin hekään eivät aina onnistu hiljentämään menoa. Alue ei ole erityisen vaarallinen, mutta ymmärrettävästi illanvietto voi joskus lähteä käsistä.

Baareja on monia. Parhaita niistä ovat esimerkiksi Ponte Sisto ja Baccanale. Ponte Sisto sijaitsee pienellä sivukadulla Campo dei Fiorin ja Trasteveren välillä. Se on loistava paikka, jossa vierailee paikallisia ja turisteja. Sieltä on myös ainutlaatuinen näkymä Vatikaaniin iltaisin. Pidä kuitenkin varasi taskuvarkaiden takia.

 


Kommentit

Campo dei Fiori — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>