Tässä pieni opas kaikille, jotka ovat lentämässä Roomaan. Roomassa toimii kaksi suurta lentokenttää; Fiumicino ja Ciampino. Suomestakin lentoyhtiöt lentävät yleensä jompaan kumpaan. Fiumicino vaikuttaa olevan jonkin verran suositumpi tänä päivänä, sillä kenttä on uudempi ja kulkuyhteydet Rooman keskustaan ovat paremmat.

Fiumicino

Fiumicinon lentokenttä eli koko nimeltään Rome Leonardo da Vinci Fiumicino -lentokenttä on suurin Roomassa sijaitseva kenttä. Toinen suuri lentokenttä on Ciampino, josta voit lukea lisää täällä. Fiumicino on yksi kiireisimmistä lentokentistä Euroopassa, sillä vuosittain sen kautta lentää yli 41 miljoonaa matkustajaa. Kentän on arvioitu olevan kahdeksanneksi kiireisin lenttokenttä Euroopassa ja 36. sijalla koko maailman mittakaavassa.

Lentoyhtiöt Fiumicinolla

Fiumicino on tärkein lentokenttä Italian tunnetuimmalle lentoyhtiölle Alitalialle. Lisäksi kenttä on merkittävä keskus halvoista lennoistaan tunnetulle Vueling-yhtiölle. Myös esimerkiksi airBaltic, EasyJet, Ryanair ja Air France lentävät Fiumicinon kentälle.

Fiumicinon historia

Lentokenttä avattiin jo vuonna 1961, jolloin kiitoratoja oli vain kaksi kappaletta. Ciampinon kenttä oli jo olemassa, mutta Fiumicinon ajateltiin olevan uudempi ja parempi kenttä. Sitä se tietysti onkin! Alitalia investoi suuresti uuteen kenttään ja tänä päivänä Fiumicino sekä kentän palvelut ovat suhteellisen hyvää tasoa.

Terminaaleja on nykyään neljä, joten varmista valitsemaltasi lentoyhtiöltä heidän käyttämänsä terminaali.

Miten Fiumicinolle pääsee?

Fiumicino sijaitsee 35 kilometriä Rooman keskustasta länteen päin. Sinne pääsee junalla 30 minuutissa Rooman suurimmalta rautatieasemalta Terminiltä. Junia kulkee noin 15 minuutin välein. Leonardo Express juna kulkee suoraan lentokentälle pysähtymättä, mutta hätätapauksessa voit ottaa paikallisjunankin, joka tosin pysähtyy lähes jokaisella asemalla. Paikallisjunat eivät kulje Terminiltä, vaan sinun tulee ottaa paikallisjuna Trasteveren tai Ostiensen asemalta. Terminiltä lähtee bussejakin Fiumicinolle ja halutessasi voit ottaa myös taksin helpottaaksesi matkantekoa jos sinulla on paljon tuliaisia kannettavanasi.

Palvelut lentokentällä

Fiumicinon kentällä on postipalvelut, pankki, valuutanvaihtopiste sekä pankkiautomaatteja. Wifin kautta saa internet-yhteyden joka puolella kenttää. Kuten lentokentillä yleensäkin, ruokapaikkoja ja kahviloita on monia sekä ennen että jälkeen turvatarkastuksen. Muutamia kauppojakin löytyy sekä italialaisia tuotteita myyviä liikkeitä. Ensiapua on saatavilla vuorokauden ympäri.

Jos haluat vuokrata auton, Fiumicinolla on seuraavien vuokrayritysten toimipisteet: Hertz, Locauto Rent, Maggiore, Avis ja Auto Europa.

Rooman lentokentät ovat Ciampino ja Fiumicino

Ciampino

Ciampinon lentokenttä (koko nimi Ciampino-G. B. Pastine International Airport) on Rooman toiseksi suurin lentokenttä. Tavallisen matkustajaliikenteen lisäksi Ciampino on myös Italian armeijan käytössä sekä kaupallisten rahtien kuljettajien hyödyntämä lentokenttä. Tunnetuin Ciampinolle lentävä lentoyhtiö on varmasti Ryanair.

Ciampinon kautta matkustaa noin 5 miljoonaa ihmistä vuosittain, mutta liikenne on kasvussa. Huhujen mukaan Rooman kaupungin täytyy harkita kolmatta lentokenttää, sillä kasvavan liikenteen myötä Ciampinon meluhaitat alkavat olla ongelma lähiseudun asukkaille.

Ciampinon historia

Roma Ciampino on yksi vanhimmista lentokentistä, joka on yhä toiminnassa. Kenttä nimittäin aloitti lennot jo vuonna 1916. Tästä syystä sillä oli merkittävä rooli muun muassa toisen maailmansodan aikana. Lentokenttä otettiin haltuun USA:n toimesta ja se oli amerikkalaisten hallinnassa sodan ajan.

Ciampino oli Rooman ainoa lentokenttä aina 1960-luvulle asti ja jo vuosikymmeniä sitten matkustajia oli paljon. Vuoden aikana jopa 2 miljoonaa matkustajaa saattoi saapua Ciampinolle vuosittain. Kun ottaa huomioon ajankohdan, on kyseessä suuri luku.

Ciampino lentokentän kulkuyhteydet

Ciampino sijaitsee noin 12 kilometrin päässä Rooman keskustasta. Kentällä ei ole juna-asemaa, joten ainoa tapa saapua paikalle on maanteitse. Terminin asemalta Rooman keskustasta lähtee busseja Ciampinolle. Matka kestää noin 40 minuuttia. Voit myös ottaa junan Ciampinon kaupungin juna-asemalla ja jatkaa matkaa sieltä bussilla.

Palvelut kentällä

Pankkiautomaatteja on useampia saapuvien lentojen puolella sekä terminaalissa. Ciampinossa on VIP-alue sekä paljon ravintoloita, kahviloita ja kauppojakin. Ciampino on pienempi kuin Fiumicino, joten tekemistäkin on vähemmän. Jos sinulla on pitkä odotusaika ennen lentosi lähtöä, varaa mukaan kirja tai lehtiä!

 

 

 

 

 

 


Kommentit

Lentokentät — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>