Forum Romanum oli antiikin Rooman aikainen keskus, jossa liiketoiminta, politiikka ja uskonto yhdistyivät. Se sijaitsee pienellä kukkulalla Palatinon ja Quirinalen välissä, vain kävelymatkan päässä Colosseumista. Harva alue on yhtä täynnä historiallista tunnelmaa kuin Forum Romanum, jossa vuosisatojen ajan tehtiin päätöksiä koko Euroopasta. Siellä nimittäin sijaitsi kuuluisa Rooman senaatti. Vaikka jäljellä on vain pienin osa suurenmoisesta Forum Romanumista ja sekin raunioina, on silti vaikuttava paikka moderneillekin vierailijoille.

Alue on hyvin laaja, ja melkeinpä aina täynnä ihmisiä, joten välillä olla ehkä vaikeaa hahmottaa mitä Forumilla oikein tapahtui. Paikka on enemmän tai vähemmän suojeltu, mutta raunioista on paljon jäljellä. Kukkulalta on kauniit näkymä, joten senkin takia siellä kannattaa vierailla.

Kuinka Forumille pääsee?

Forum Romanum sijaitsee siis Colosseumin vieressä, joten löydät sinne helposti. Jos tulet paikalle Rooman keskustan ulkopuolelle, ovat bussi tai metro paras vaihtoehto saapua lähelle Forumia. Metrolinja B eli sininen linja pysähtyy Colosseumin mukaan nimetyllä pysäkillä. Voit lukea lisää Rooman metrosta ja sen käytöstä täällä. Monet bussit taas pysähtyvät Piazza Venezian kohdalla, josta voi nopeasti kävellä Forumille.

Turistikierrokset ja vierailut

Kuten kaikilla muillakin suuremmilla nähtävyyksillä, Forumillakin on mahdollista saada opastettu kierros. Puolen päivän kierroksia järjestetään sekä aamuisin että iltapäivisin. Kierrokseen sisältyy useampi tunti kävelyä, eli varaa hyvät kengät sitä varten. Nykyisin järjestetään Segway-kierroksiakin, mutta niillä liikkuminen vaatii pientä taitoa. Voit tietenkin kiertää aluetta yksinkin kaikessa rauhassa.

Forumille myydään lippuja yhteiskierroksena Colosseumin ja Palatine-kukkulan kanssa. Voit ostaa lippuja netistä tai turistikioskeista. Jos yövyt hotellissa, he osaavat yleensä neuvoa oikean paikan saada pääsyliput mihin tahansa kohteeseen.

Tunnetuimpia monumentteja Forum Romanumilla

Mitä sitten on odotettavissa? Antiikkisia temppeleitä ja talojen raunioita tietenkin. Tässä muutama niistä esiteltynä.

Antoninus Piuksen temppeli

Via Sacralta johtaa tie ylös Antoninus Piuksen ja hänen vaimonsa asuttuma temppeli, joka rakennettiin vuonna 141. Vuosituhat myöhemmin temppeli muutettiin kirkoksi. Se on suhteellisen hyvin säilynyt ja siksi temppeli antaa hyvän kuvan siitä, millaisia muutkin antiikin Rooman temppelit olivat.

Castorin ja Polluxen temppeli

Castoriin ja Polluxeen liittyy lukuisia myyttejä niin Rooman kuin Kreikankin mytologiassa. He olivat kaksoisveljeksiä, mutta isät olivat eri. Castor oli Spartan kuninkaan kuolematon lapsi, kun taas Polluxen isä oli Zeus, joka vietteli kaksosten äidin joutseneksi naamioituneena. Heidän sanotaan saapuneen Roomaan hevosilla, joiden he antoivat juoda Forumin lähteestä. Temppelin 12 metri metriä korkeat korintti-tyyliset pilarit ovat ainoa asia, mitä rakennuksesta on jäljellä.

Saturnuksen temppeli

Saturnuksen temppeli rakennettiin jo noin 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Se oli aikanaan tärkeimmistä temppeleistä, sillä se oli Forumin ensimmäinen temppeli ja pyhitetty todennäköisesti etruskijumalalle, mutta myöhemmin roomalaisille jumalille. Vaikka Saturnuksen temppeli on palanut useampaan otteeseen, se rakennettiin aina uudelleen. Viimeisin tulipalokin tapahtui kauan sitten, 300-luvulla. Temppelissä juhlittiin vuosittain Saturnaliaa ja siellä pidettiin piilossa myös muinaisia aarteita. Temppeli on helposti tunnistettavissa kahdeksan sileän pilarin ansiosta.

Vieraile Forum Romanumilla Roomassa

Septimius Severuksen riemukaari

Septimius Severuksen riemukaari on valkoisesta marmorista rakennettu kaari. Rooman senaatti valmistutti useita kaaria, joilla kunnioitettiin sen ajan sotureita. 23 metriä korkea kaari rakennettiin Septimius Severuksen sekä hänen kahden poikansa, Caracallan ja Getan kunniaksi, sillä he päihittivät sotaretkellään parthialaiset. Kaaressa on nähtävissä sotaretken osia kuvaavia kohokuvia eli reliefejä.

Vestan Temppeli

Yksi tärkeimmistä pyhistä rakennuksista koko antiikin Roomassa on Vestan Temppeli. Temppeli oli pyhitetty kotilieden jumalattarelle, Vestalle. Siellä säilytettiin myös pyhää tulta, jonka ei annettu sammua missään vaiheessa. Sitä varjelivat Vestan neitsyet; kuusi papitarta, jotka oli valittu tehtävään jo nuorena Rooman ylimystön perheistä. Ikuinen tuli oli tärkeä Roomalle. Joka uuden vuoden ensimmäisenä päivänä jokaisessa kodissa sammutettiin vanha tuli, ja uusi tuli sytytettiin Vestan temppelin tulesta.

Tämä temppeli pystytettiin noin 200 vuotta ajanlaskun alkamisen jälkeen. Vaikka temppelistä ei ole enää paljoa jäljellä, ajanjakson mukaan temppelin voidaan olettaa olleen pyöreä ja 20 pilaria tukivat kattoa. Tänä päivänä nähtävä Vestan temppeli on osittain rakennettu uudelleen 1930-luvulla Mussolinin aikana. Mussolini halusi tuoda takaisin antiikin Rooman mahtia ja rakennutti uudelleen useita vanhoja monumentteja.

Vestan Neitsyeiden talo

Aivan Vestan temppelin vieressä on Vestan neitsyeiden oma rakennus. Sen rakensi myöskin Septimius Severus. Raunioista saa hyvin selvän kuvan siitä, millainen rakennus aikoinaan oli. Piha-alueella on jäännöksiä Vestalien neitsyeiden patsaista.

Tituksen riemukaari

Tituksen kaari on vanhin kaikista Rooman riemukaarista. Se pystytettiin vallitisija Tituksen kuoleman jälkeen hänen kunniakseen keisari Domitianuksen toimesta. Kaari on komposiittityylinen. Se on roomalaisten itsensä kehittämä tyyli, jossa yhdistyy sekä korinttilainen että joonialainen pylväsjärjestelmä. Kaari on yli 15 metriä korkea ja 13,5 metriä leveä.


Kommentit

Forum Romanum — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>