Roomassa on arvatenkin suuri määrä erilaisia museoita. Löydät kaupungista paljon esimerkiksi historiasta, taiteesta ja tieteestä kertovia museoita, onhan Rooma yksi historiallisesti merkittävimmistä kaupungeista, josta on kotoisin myös lukuisia taidokkaita taiteilijoita. Kaikki museot eivät tosin sijaitse aivan ydinkeskustassa, mutta pieni matka on sen arvoinen.

Jos sinulla on Roma Pass, saat alennusta lähes kaikkien museoiden pääsylipuista. Muista, että joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai Rooma tarjoaa museonähtävyydet maksutta; silloin kaikki museot nimittäin päästävät ihmiset sisään ilmaiseksi. Varaudu kuitenkin jonottamaan, sillä ilmainen sisäänpääsy arvattavasti saa niin paikalliset kuin turistitkin liikkeelle.

Parhaat museot Roomassa

Olemme listanneet tällä sivulla Rooman yksitoista parasta museota sekä tietoa lipuista ja aukioloajoista.

Maxxi – Modernin taiteen museo

Maxxi on modernin taiteen kansallismuseo, josta löytyy taidetta lähinnä 2000-luvulta sekä italialaisilta että kansainvälisiltä taiteilijoilta. Moderni taide ei ehkä heti ensimmäisenä tule mieleen kun Roomassa vierailee, sillä Rooma on ollut koti monelle suurelle taiteilijalle vuosisatoja sitten. Maxxi on kuitenkin vierailemisen arvoinen. Museon kokoelma ei ole kovin suuri, mutta laatu korvaa määrän. Jo lasista, teräksestä ja betonista valmistettu näyttävä rakennuskin on vaikuttava. Sen on suunnitellut tunnettu Irakista kotoisin oleva arkkitehti Zaha Hadid. Sisällä tilat ovat hieman erikoiset, kuten modernin taiteen museolta voi odottaa. Sisätilat ovat kuin labyrintti, täynnä siltoja ja ramppeja. Teoksista parhaimpia ovat napolilaisen taidemaalari Francesco Clementen maalaukset ja brittiläisen Anish Kapoorin veistokset. Lisäksi Maxxissa on tietyin väliajoin vaihteleva kokoelma ja taiteilijoiden yksityisnäyttelyitä.

Maxxi avasi ovensa vuonna 2010. Se sijaitsee Flaminion alueella vanhalla armeijan parakkialueella, eli keskustasta pohjoiseen päin. Perille pääsee helposti vaikkapa raitiovaunulla. Liput ovat aikuisilta 11 euroa ja alennetut liput (opiskelijat, alaikäiset, eläkeläiset) 8 euroa. Maxxi museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 11.00 – 19.00, tosin torstaisin ja lauantaisin aukioloajat ovat pidennetyt aina klo 22.00 asti.

Vieraile Maxxin sivuilla: www.maxxi.art

Ara Pacis

Kun Augustus marssi kotiinsa Roomaan reilu vuosikymmen ennen ajanlaskua 3 vuoden jälkeen reissuiltaan valtakunnan yhdistämiseksi, Senaatti tilasi jättimäisen monumentin hänen aikaansaannostensa kunniaksi. Neljä vuotta sen jälkeen valmistui Ara Pacis Augustae eli Augustuksen rauhan alttari. Kyseessä on suuri, mutta yksinkertainen alttari, joka muistuttaa enemmänkin suurta huonetta kuin sellaista alttaria, jonka me Suomessa tunnemme. Neljää suurta marmoriseinää koristavat Augustusta, hänen perhettään ja rauhaa juhlistavat kaiverrukset.

Museo sijaitsee Via Tomacellilla Tiber-joen varrella, Augustan alueella. Ara Paciksen vieressä on kaunis San Rocco -kirkko, jonka sisätilat on koristeltu näyttävästi barokkityyliin. Museo on avoinna joka päivä klo 09.30 – 19.30, tosin kiinni esimerkiksi uuden vuoden päivänä sekä joulupäivänä.

Vieraile Ara Paciksen sivuilla täällä.

Galleria Borghese

Tämä kaunis puutarhavilla rakennettiin 1600-luvun alussa kardinaali Scipione Borghesen toimesta. Nykyään se kuitenkin tunnetaan museona, jossa on yksi maailman parhaista taidekokoelmista, joten jos aiot käydä vain yhdessä museossa Rooman lomasi aikana, valitse Galleria Borghese. Mahtavan taidekokoealman lisäksi Galleriaa ympäröi kaunis puutarha, jossa voi viettää useammankin tunnin. Galleria Borghesen kokoealmassa on esimerkiksi useampia Caravaggion maalauksia sekä Berninin kuuluisa veistos Apollo ja Daphne. Voit lukea lisää Borghesen alueesta siitä kertovalla sivulla täällä.

Museo on auki tiistaista sunnuntaihin klo 09.00 – 19.00. Huomaathan, että Galleria on nykyään erittäin suosittu ja sen takia liput tulee varata etukäteen. Hiljaisina päivinä liput voi saada samanakin päivänä, mutta ei toisaalta kannata riskeerata mitään.

Varaa siis liput heidän sivuiltaan: www.galleriaborghese.it

Capitolinin museot

Capitolinin museoissa on vierailtu jo vuodesta 1734. Ennen kyseistä vuotta vain paavit olivat päässeet ihailemaan taide-esineiden kokoelmaa 250 vuoden ajan. Capitolinin museot koostuvat kahdesta palatsista Michelangelon suunnittelemalla aukiolla nimeltään Piazza del Campidoglio. Palazzo dei Conservatorissa on paljon antiikkisia ja moderneja mestariteoksia. Museon kokoelmassa on mm. historiankirjoista tuttu pronssinen susiäiti, joka kasvatti Romuluksen ja Remuksen, Giuseppe Cesarin freskoja 1600-luvulta sekä mosaiikkeja. Myös pihalla kannattaa käydä katselemassa patsaita. Lisäksi museoissa järjestetään vaihtuvia teemanäyttelyitä ja luentoja sekä muuta aiheeseen liittyvää opetusta.

Musei Capitolini eli Capitolinin museot sijaitsevat keskustassa Vittorianon monumentin takana. Helpoiten paikalle pääsee bussilla, kun jäät pois Via del Teatro di Marcellon kadulla. Museo on auki päivittäin klo 09.30 – 19.30. Museo on auki myös jouluaattona ja uudenvuoden aattona, tosin se sulkee kyseisinä päivinä ovensa jo klo 14.00. Liput maksavat noin 15 euroa aikuisilta. Englanninkielisen audio-opastuksen saa 6 euron lisämaksulla.

Vieraile kotisivuilla osoitteessa www.museicapitolini.org.

Centrale Montemartini

Tämä rakennus ei ehkä ole se kaikkein tavallisin museon sijainnille. Centrale Montemartini on nimittäin vanha voimalaitos. Vielä tänäkin päivänä siellä on vanhoja turbiineja ja rattaita voimalaitoksen ajoilta. Museo toimii eräänlaisena varastona Capitolinin museoille, mutta antiikkiset teokset ovat silti vaikuttavia, vaikkakin pieniä Rooman mittakaavassa. Montemartinissa on paljon erilaisia veistoksia ja patsaita. Lisäksi siellä on tapahtumia lapsillekin ja pienimuotoisia musiikkikonsertteja.

Centrale Montermartiniin pääsee yhteislipulla Capitolinin museoiden kanssa.

Vieraile museon sivuilla osoitteessa www.centralemontemartini.org.

Sant’Ignazion kirkko

Sant’Ignazio on toiselta nimeltään illuusioiden kirkko. Suurin kaikista kirkon silmiä hämäävistä teoksista on kattoa koristava Andrea Pozzon tekemä fresko. Siinä käytetään taidokkaasti taidekikkoja siten, että katto näyttää jatkuvan aina paratiisiin asti, jossa Kristus odottelee saapujia. Lattiaan on merkitty kohta, josta kattoa kannattaa katsella. Toinen silmänkääntötemppu on kupolia kuvaava maalauskangas. Jesuiitoilta nimittäin loppuivat rahat kesken, kun kirkkoa rakennettiin. Pozzo maalasi heille oman versionsa kupolista kankaalle. Kirkko rakennettiin 1600-luvun puolessa välissä ja se on pyhitetty Loyolan Ignatiukselle.

Sant’Ignazio sijaitsee Via del Caravitalla Pantheonin ja Fontana di Trevin välillä. Kirkkossa voi vierailla joka päivä. Aukioloajat ovat klo 07.30 – 12.30 sekä 15.00 -19.00.

Museo Nazionale dell’Alto Medioevo

Varhaisen keskiajan museo ei ole Rooman tunnetuin museo, mutta siellä on silti nähtävissä hieman erilaisia historian aarteita. Museo Nazionale dell’Alto Medioevo (MAME) tarjoaa tietoa myös ns. pimeästä keskiajasta, jolloin kulttuurin katsottiin hiipuvan luhistuvan Rooman myötä. MAME:ssa voi ihastella arkeologisia löytöjä, kuten kauniisti koristeltuja aseita, veistoksia, koruja ja seinävaatteita. Yksi erikoisimmista asioista museossa on antiikkinen metallista valmistettu koiran ketju. Näyttävin kaikista on kuitenkin kokonainen antiikkinen halli, joka on kuljetettu museoon Ostiassa sijainneesta aristokraattisesta huvilasta. Se on koristeltu upeasti ja värikkäät marmorit ovat erinomainen taidonnäyte antiikkisesta taiteesta.

Museon pääsylippu maksaa 4 euroa (alennettu hinta 2 euroa). Museoon pääsevät ilmaiseksi alle 18-vuotiaat sekä kulttuurialojen opiskelijat ja opettajat. Museo on auki tiistaista sunnuntaihin klo 08.00 – 19.00. Museo sijaitsee Viale Lincolnilla Rooman eteläpuolella.

Lue lisää museosta täällä.

Santa Marian kirkko Trasteveressä

Vaikka Santa Marian kirkko ei olekaan museo, on siellä silti yhtä paljon nähtävää kuin missä tahansa museossa. Se on yksi vanhimmista paikoista Roomassa, jossa Jumalaa palvottiin ja palvotaan yhä edelleenkin. Legenda kertoo, että tämä paikka tunnettiin syntymää siinä virtaavasta luonnollisesta öljylähteestä, joka löydettiin ennen juuri Kristuksen syntymää.

Kyseessä on keskiaikainen kirkko, joka rakennettiin 300-luvulla. Sitä on kuitenkin korjailtu esimerkiksi 1100-luvulla. Sen sanotaan olevan ensimmäinen Marialle pyhitetty kirkko. Kirkon kuusi kaunista mosaiikkiteosta kuvastat Marian elämää. Ne ovat Pietro Cavallinin tekemiä.  Kirkossa on myös 22 pilaria antiikin Roomasta. Katto on barokkimestari Domenichinon maalama ja sen kultainen kimallus tekee koko kirkon tunnelmasta ainutlaatuisen.

Kirkko on avoinna vierailijoille joka päivä klo 07.30 – 13.00 ja 16.00 – 19.00. Sisäänpääsy on ilmainen, kuten Rooman kirkkoihin yleensäkin. Santa Marian kirkko sijaitsee Trasteveren sydämessä. Sinne pääsee helposti joko kävellen tai ottamalla raitiovaunun numero 8 Torre Argentinalta ja jäämällä pois Piazza Mastain pysäkillä. Kirkko sijaitsee kadulla nimeltään Via S. Francesco a Ripà.Voit lukea lisää Trasteveren alueesta täällä.

Lue lisää Santa Marian kirkosta täällä

Doria Pamphilin taidegalleria

Taiteen ystävät käyvät Roomassa vieraillessaan mielellään Borghesen museoissa tai Vatikaanissa ihastelemassa paikallista taidetta, mutta kaupungissa on monia muitakin vierailemisen arvoisia taidekokoelmia, vaikka ne eivät aivan keskustassa sijaitsekaan. Yksi niistä on Piazza Venezian pohjoispuolella sijaitseva Doria Pamphilin Taidegalleria. Doria Pamphili oli tunnettu aristokraattisuku, jonka taidekokoelma on kerrassaan uskomaton. Itse palatsikin on ainutlaatuinen. Kokoelmassa on useita samoja teoksia, joita ihmiset ihmettelivät jota 1700-luvulla.

Kyseessä on yksi suurimmista kartanoista koko Roomassa ja kokoelmakin on suurin yksityinen taidekokoelma. Nähtävissä on Dorian, Pamphilin, Aldobrandinin ja Borghesen sukujen omistamia mestariteoksia. Yli 400 teosta, joiden joukossa on esimerkiksi Rafaellon, Tintoreton, Caravaggion, Velazquezin ja Claude Lorrainin maalauksia. Caravaggion teoksista nähtävillä on mm. Maria Magdalena ja Rest on the Flight into Egypt. Velazquezin maalaama Paavin muotokuvan taas sanotaan hienoin muotokuva, joka koskaan on luotu. Paavin sanotaan huudahtaneen sen olevan liiankin realistinen maalauksen nähdessään Useimmissa huoneissa on jäljellä alkuperäiset huonekalutkin.

Jokainen vapaa tila seinillä on täytetty taiteella. Taideteokset muistuttavatkin eräänlaista kirjavaa tapettia. Huhu kertoo, että gallerian sommittelussa käytettiin tietokoneohjelmaa, joka listasi jokaisen ripustusnaulan tarkan paikan suunnitelman mukaisesti.

Doria Pamphilin galleria sijaitsee Via del Corsolla. Lauantaisin siellä järjestetään pieniä konsertteja sekä historioitsijoiden luentoja. Tapahtumiin kannattaa aina varata paikat ennakkoon.  Audio-opas on itsensä Jonathan Pamphilin kertoma ja se kuuluu pääsylipun hintaan. Viihdyttävä opastus yhdistelee historiallisia faktoja ja Pamphilin lapsuusmuistoja – heillä oli esimerkiksi sisarensa kanssa tapana rullaluistella palatsia ympäri. Taidehistorian tuntemustakaan ei tarvita, sillä opastus kertoo kaiken tarpeellisen viihdyttävällä, mutta opettavaisella tavalla.

Taidegalleria on auki joka päivä klo 09.00 – 19.00. Liput maksavat 11 euroa. Galleriassa voi ottaa kuvia vain Photo Passin avulla, jonka voi ostaa 4 eurolla gallerian kirjakaupasta. Salamaa ei kuitenkaan voi kamerassa käyttää.

Cappuccinin museo ja krypta

Santa Marian kirkon ohessa sijaitsee Cappuccinien krypta, joka on muutettu myöhemmin enemmän museon tyyppiseksi. Hieman karun oloinen tila koostuu useammasta pienestä kappelista kirkon alla. Tilat ovat täynnä esineitä ja taideteoksia Fransiskaani-munkkien ajoilta aina itsensä rankaisemiseen tarkoitetuista raipoista lähtien. Siellä on myös 3700 Cappuccini-munkin ruumiiden jäännökset. Siksi tämä museo muistuttaakin vierailijoita heidän omasta kuolevaisuudestaan, mutta ei liian pelottavalla tavalla.

Krypta on avoinna vierailijoille viikon jokaisena päivänä klo 09.00 ja 19.00 välillä. Lipunmyynti sulkeutuu puoli tuntia ennen vierailuajan päättymistä. Osoite on Via Vittorio Veneto 267, eli kovin kauaksi Rooman keskustasta ei tarvitse lähteä.

Liput maksavat 8,50 euroa aikuisilta ja 5 euroa lapsilta sekä eläkeläisiltä. Myös opiskelijat pääsevät sisääna lennettuun hintaan.

Lorcan O’Neill taidegalleria

Jos kaipaat vaihtelua kaikesta antiikkisesta, suuntaa ihmeessä Lorcan O’Neill galleriaan. Täällä nimittäin voit kuvitellasi olevasi hetken Lontoossa! Vuonna 2003 auennut taidegalleria on tuonut kaupunkiin useita modernin taiteen tekijöitä Iso-Britanniasta ja muualtakin. Näyttelyitä järjestetään useita joka vuosi, katso nykyiset ja tulevat näyttelyt gallerian sivuilta täältä.


Kommentit

Museot — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>