Fontana di Trevi eli Trevin suihkulähde on yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä Rooman kaupungissa. Upea suihkulähde on suosittu nimenomaan turistisesonkien aikaan, joten jos olet liikkeellä kesäaikaan tai jouluna, varaudu pieniin ihmismassoihin. Suihkulähde kuitenkin on suuri, joten sen näkee helposti vaikka ihmisiä ympärillä olisikin.

Trevin suihkulähde Roomassa

Fontana di Trevin on suunnitellut Roomassa syntynyt ja Roomassa kuollut Nicola Salvi jo 1700-luvulla. Kyseessä on suurin Roomassa sijaitsevista barokki-tyylisistä suihkulähteistä ja se on varmasti yksi kookkaimmista koko maailmassa. Suihkulähteellä on nimittäin korkeutta peräti 26 metrin verran ja leveyttäkin melkein 50 metriä. Sitä ei kuitenkaan heti näe Rooman rakennusten takaa, vaikka suihkulähde keskustassa sijaitseekin. Seuraa siis kylttejä tai kysy apua paikallisilta.

Lähde on valmistettu Tivolin läheltä kuljetetusta Travertinen kivestä, josta Colosseumkin on valmistettu. Voit lukea lisää Colosseumista täällä.

Fontana di Trevin historia

Jo ennen suihkulähteen rakentamista kyseisellä paikalla sijaitsi akvadukti, josta jo muinaiset roomalaiset aikoinaan saivat vettä juotavaksi. 1600-luvulla lähdettä haluttiin uudistaa, ja suunnittelijan löytämiseksi sen aikainen Paavi järjesti kilpailun. Nicola Salvi itse asiassa tuli alun perin kilpailussa toiseksi ja voiton vei Firenzestä kotoisin ollut Alessandro Galilei. Roomalaiset tosin eivät firenzeläisten voitosta innostuneet ja saivat aikaan aikamoisen metakan asiasta. Siksi voittajaa vaihdettiin ja suunnitelijaksi valittiin roomalainen Salvi.

Salvi kuoli vuonna 1751 kun suihkulähteen rakennus oli vielä vaiheessa. Työn vei loppuun Giuseppe Pannini ja suihkulähde avattiin vuonna 1762.

Tunnetut legenda

Fontana di Trevi on tärkeä osa roomalaisia kansantarinoita. Lähde kuvastaa roomalaisen veden jumala Neptunuksen voimaa ja mukana on myös patsas tytöstä, joka tarujen mukaan löysi alkuperäisen lähteen.

Nykyään lähteellä on hieman toinenkin tarkoitus. Ihmiset nimittäin heittävät lähteeseen kolikoita, kuten tunnetusti tehdään muidenkin lähteiden ja kaivojen kanssa. Fontana di Trevin kanssa heitto tehdään kuitenkin hieman eri tavalla. Kolikko pitää heittää oikealla kädellä vasemman olkapään yli. Mikäli heitto tehdään näin, heittäjän uskotaan palaavan Roomaan uudelleen.

Koska lähde on yksi vierailluimmista paikoista koko Roomassa, rahaa ymmärrettävästi kertyy. On lainvastaista yrittää varastaa kolikoita, vaikka jotkut siinä ehkä onnistuvatkin. Rahat on tarkoitettu hyvään, sillä ne menevät ruoanhankintaan Rooman vähäosaisille. On arvioitu, että joka päivä kolikoita kertyy lähteeseen 3000 euron edestä!

Lähteen sijainti

Sinun ei tarvitse vaeltaa kovinkaan kauaksi löytääksesi Trevin lähteen. Se sijaitsee nimittäin Trevin aukiolla Piazza Navonan ja Espanjalaisten Portaiden vieressä. Suihkulähteen vieressä on paljon ruokapaikkoja, kahviloita ja jäätelökioskeja, joiden taso ei aina kuitenkaan ole hyvä.

Ehkä olet jo nähnytkin lähteen, sillä sitä on käytetty sijaintina monissa kuuluisissa elokuvissa. Yksi niistä on Federico Fellinin La Dolce Vita, jossa pääosaa näyttelevä Anita Ekberg hyppää lähteeseen vaatteet yllään. Fontana di Trevi on nähty myös elokuvissa Three Coins in the Fountain- ja Lizzie McGuire.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentit

Fontana di Trevi — 1 kommentti

  1. Kävin muutama vuosi sitten Roomassa ja suihkulähde oli remontissa. Nyt se varmaan on uutta vastaavassa kunnossa kun niin monta vuotta remppasivat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>