Caravaggio, joka syntyi Michelangelo Merisinä, on monen mielestä yksi modernin maalaustaiteen isistä. Rooma loman aikana tulet varmasti törmäämään Caravaggion nimeen ja ehkäpä pääset näkemään yhden hänen töistäänkin. Caravaggion maalaukset kuvastavat ihmisen luontoa niin fyysisesti kuin henkisestikin ja niiden realistisuus on hämmästyttävä.

Caravaggion elämä

Michelangelo Merisi syntyi vuonna 1571. Hän jäi orvoksi vain 11-vuotiaana, sillä hänen isännsä kuoli ruton takia ja äidin kuoleman jälkeen Caravaggio lähti taidemaalarin oppiin Milanoon. Myöhemmin hän muutti Roomaan, missä hänen käyttämänsä varjojen tekniikka ihastutti taiteen ystäviä. Vaikka Caravaggion sanotaankin lähteneen Roomaan alunperin taiteen takia, hänellä oli villin nuoren miehen maine Milanossa, mikä varmasti motivoi häntä vaihtamaan maisemaa entistäkin enemmän.

Caravaggiolla kävi tuuri, sillä 1500-luvun lopulla Rooman kaupungissa tarvittiin paljon maalauksia täyttämään kirkkojen ja suurien rakennusten seiniä. Kirkot halusivat löytää jotain uutta mannerismin mukaisten teoksien tilalla ja monia miellytti Caravaggion radikaali naturalismi sekä teosten teatraalisuus ja dramaattisuus.

Hänen tyylinsä avain oli chiaroscuro eli suomeksi valohämy. Italian renessanssin aikaisissa teoksissa muutenkin valo ja varjo vaihtelevat enemmän tai vähemmän, mutta Caravaggion maalauksissa on erittäin voimakasta. Jyrkät erot valon ja varjon välillä sekä selkeä valonlähde ovat tunnistettavia ominaisuuksia Caravaggion töissä. Tällä taiteilija on saanut aikaan tietyn tuntuman tilasta sekä kolmiuloisuutta.

Ensimmäisinä vuosinaan Roomassa Caravaggio oli vielä jonkin verran kokematon ja naiivi, mutta intoa häneltä löytyi. Hän työskenteli muille taiteilijoillekin ja keskittyi maalaamaan erityisesti kasveja ja hedelmiä. Tuona aikana syntyi mm. teokset Poika ja hedelmäkori (Boy with a Basket of Fruit) ja Hedelmää kuoriva poika (Boy Peeling a Fruit). Tunnetuin teos Rooman kauden alkuajoilta tosin on Pieni sairas Bacchus, joka itse asiassa on yksi Caravaggion ensimmäisistä omakuvista peilin avulla.

Kuten kuka tahansa itseään arvostava taiteilija, Caravaggio kyllästyi muille työskentelemiseen ja päätti pärjätä omillaan. Hän oli Roomassa ehtinyt solmia useita tärkeitä ystävyyssuhteita muiden taiteilijoiden kanssa. Teoksia syntyi, mutta samalla hänen elämäntyylinsä muuttui entistäkin vauhdikkaammaksi. Hänen kerrottiin nauttivan kosteista illoista eikä ollut lainkaan epätavallista, että Caravaggio olisi mukana erinäisissä tappeluissakin. Caravaggio oli tunnetusti väkivaltainen ja vuonna 1606 hän puolivahingossa tappoi erään nuoren miehen kahakan päätteeksi. Historioitsijat ovat pitkään yrittäneet selvittää, mikä kiistan sai aikaiseksi. Jotkut sanovat sen olleen maksamattoman velan seuraus, mutta toisten mielestä kyseessä oli mitätön riita tennisottelusta. Myöhemmin on esitetty teorioita siitä, että Caravaggio olisi ollut ihastunut kyseisen miehen vaimoon.

Caravaggio pakeni Roomasta, sillä muuten hän olisi varmasti saanut kuolemaantuomion. Taiteilija suuntasi etelään päin ja vietti aikaa Napolissa, Maltalla ja Sisiliassa. Napolissa hän sai työkseen maalata monia kirkkoja, ja sinä aikana syntyivät esimerkiksi teokset Seitsemän armon työtä (The Seven Works of Mercy) ja Madonna of the Rosary. Hän oli menestynyt Napolissa, mutta muutaman kuukauden jälkeen hän jatkoi matkaansa.

Suuntana oli ensin Malta, sillä taiteilija toivoi Maltan ritareiden pystyvän armahtamaan hänet kuolemaantuomiolta. Ritareiden päällikkö Alof de Wignacourt oli hyvin otettu saadessaan majoittaa kuuluisan taiteilijan pienellä saarellaan ja niin Caravaggiosta tehtiin ritari ja hänet armahdettiin. Hänet kuitenkin vangittiin myöhemmin uudelleen. Syyn arvellaan olevan uusi tappelu, jonka aikana yksi ritareista haavoittui vakavasti. Kuin ihmeen kaupalla Caravaggio onnistui pakenemaan vankilastaan ja ritariuskin mitätöitiin. Maltalla hän maalasi mm. teoksen nimeltään Johannes Kastajan Teloitus (Beheading of Saint John the Baptist) sekä de Wignacourtin muotokuvan. Hän tosin laittoi nimikirjoituksensa vain Johannes Kastajaa kuvaavaan maalaukseen.

Caravaggion viimeiset vuodet

Maltalta Caravaggio suuntasi takaisin Italiaan päin, mutta ei Sisilian saarta pohjoisemmaksi. Siellä hän maalasi ja kiersi saarta ympäri viettäen aikaa eri puolilla Sisiliaa. Hänen sen aikaisia töitään on analysoitu paljon ja niiden sanotaan kuvastavan taiteilijan silloista mielentilaa. Caravaggion käytös nimittäin herätti paljon huomiota. Hän oli erittäin herkkä eikä osannut ottaa vastaan kritiikkiä, mutta toisaalta helposti haukkui muut taiteilijat maanrakoon. Caravaggiota on kuvattu hulluksi jo hänen uransa alkuajoilta lähtien.

Vietettyään yhdeksän kuukautta Sisilian saarella Caravaggio suuntasi takaisin Napoliin. Caravaggion elämäntarinaa tutkineet ovat sanoneet, että hän lähti karkuun vihollisiaan ja tunsi olevansa turvassa Napolissa ennen kuin palaisi Roomaan. Häntä ei oltu vielä armahdettu uudelleen Italiassa, joten paluu Roomaan ei ollut vaihtoehto. Caravaggion työskentely muuttui tyyliltään vapaammaksi.

Napolissa hänen kimppuunsa hyökättiin. Aluksi taiteilijan luultiin kuolleen tappelussa, mutta myöhemmin selvisi, että hän olikin elossa, mutta hänen kasvonsa olivat vahingoittuneet hyökkäyksessä pahasti. Tuolloin hän maalasi pari kuuluisimmista teoksistaan; Salome ja Johannes Kastajan pää (Salome with the Head of John the Baptist) sekä Daavid ja Goljatin pää (David with the Head of Goliath). Ensimmäisen niistä hän lähetti tarinan mukaan Maltalle de Wignacourtille uuden armahduksen toivossa.

Vuoden 1610 kesällä Caravaggio lähti veneellä pohjoiseen, sillä taiteen ystävänä ja Villa Borghesen perustajanakin tunnettu kardinaali Scipione Borghese oli tarjoamassa hänelle armahdusta. Caravaggio otti mukaansa kolme viimeisintä maalausta lahjaksi kardinaalille, mutta tämän jälkeiset tapahtumat ovat pimeän peitossa ja luultavasti tulevat aina olemaankin.

Roomassa sijaitseva Urbinon oikeuslaitos sai kyseisen vuoden heinäkuussa nimettömän kirjeen, jossa sanottiin Caravaggion olevan kuollut. Kolme päivää sen jälkeen saapui toinen kirja, jossa hänen sanottiin kuolleen kuumeeseen matkalla Napolista Roomaan. Porto Ercolen satamasta löydettiin ihmisen jäännöksiä vuonna 2010 ja niiden uskotaan olevan Caravaggion.

Vaikka on osoitettu, että Caravaggio todennäköisesti kuoli kuumeen takia, jotkut tutkijat väittävät edelleen, että Caravaggio murhattiin niiden vihollisten toimesta, jotka häntä jahtasivat aina Maltalta asti. Caravaggio saattoi kuolla myös lyijymyrkytyksestä. Caravaggion haudaksi uskotusta paikasta on nimittäin löytynyt luita, joiden lyijypitoisuus on jopa kuolettavan korkea. Tuohon aikaan käytetyt taidemaalit sisältivät suuria määriä lyijyä. Jatkuvan altistumisen lyijylle sanotaan olevan syy myös siihen, miksi Caravaggio oli niin väkivaltainen.

Caravaggion vaikutus näkyy yhä

Vaikka Caravaggio olikin ristiriitainen persoona ja hänen kuolemansa jälkeen kului kauan aikaa, ennen kuin taiteilijan arvo ymmärrettiin, on hänen vaikutuksensa maalaustaiteeseen kiistaton. Tulevat mestarit, kuten Diego Velazquez ja Rembrandt ovat kaikki jossain määrin ottaneet mallia Caravaggiosta.

Missä Caravaggion teoksia voi katsella?

Roomassa on lukuisia paikkoja, joissa Caravaggion töitä on esillä, kuten Villa Doria Pamphili (lue lisää täältä) sekä Galleria Borghese. Monissa kirkoissakin on Caravaggion maalauksisa, kuten esimerkiksi Contarelli kappelissa Piazza Navonan lähellä.


Kommentit

Caravaggio — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>