Mitä Rooma tarjoaa?

Tuhannet suomalaiset ovat jossain elämänsä vaiheessa jo vierailleet Roomassa, monet myös ihastuivat ensimmäisellä vierailullaan Ikuiseen kaupunkiin niin paljon, että palaavat sinne kerta toisensa jälkeen. Jollet kuitenkaan vielä ole käväissyt Roomassa, seuraavassa kerromme, mitä kaupungilla on sinulle tarjota ja miksi sinunkin kannattaa paikata moinen aukko sivistyksessäsi.

Vieraile Rooman fontana di trevillä

Koulun historian tunnilta saatatkin muistaa, kuinka Rooman sanotaan saaneen alkunsa kahden suden imettämän orpoveljeksen Romuluksen ja Remuksen perustamana. Virallisesti Rooman historia alkaa noin 3 000 vuotta sitten, ja Keski-Italiassa virtaavan Tiberjoen varrella sijaitseva kaupunki levittäytyy tunnetusti seitsemän kukkulan alueelle.

Rooma oli jo vuosituhansia sitten läntistä maailmaa hallinneen Rooman valtakunnan keskipiste, jonne kaikki tiet johtivat. Asemansa vuoksi Roomaan kertyikin suuri joukko mahtavia palatseja, linnoituksia, teattereita ja kylpylöitä, joiden raunioista tänäänkin pääsemme nauttimaan. Colosseum on maailman suurin amfiteatteri, vaikka sen areenalla pikemminkin taisteltiin hengestä kuin esitettiin teatterinäytelmiä. Forum Romanum puolestaan esittelee muinaisen suurkaupungin keskustan jäänteitä ja useat suositut nähtävyydet sijaitsevat sen alueella. Mainittakoon niistä Vestan temppeli, Romuluksen temppeli, Tituksen riemukaari ja Lapis Niger -pyhäkkö.

Rooma on jo iät ja ajat toiminut myös roomalaiskatolisen kirkon kiistattomana valtakuntana, ja pikkuruinen Vatikaani on itsenäinen valtio kaupungin sisällä.  Vatikaanista löytyvät uskonnollisten aarteiden lisäksi eräät maailman arvokkaimmista taide-esineistä ja -maalauksista. Jokaisella askeleella sinua odottaakin jokin loistelias veistos tai muu erikoisuus. Etenkin Michelangelon töitä löytyy runsaasti, Sikstuksen kappelin maalaukset ovat niistä sveitsiläiskaartin kasarmi tunnetuin esimerkki. Vatikaanin keskus on Pietarinkirkko ja sen suuri aukio, mutta myös sen museot ja hukuttelevat vierailijoita.

Upeat Espanjalaiset portaat toimivat sosiaalisen elämän, muotinäytösten ja elokuvien kulisseina. Piazza di Spagnan aukion laidalla oleva portaikko ja sen 138 porrasta johtavat Trinita dei Montin kirkolle.

Muutkin Rooman aukiot ovat viehättäviä vierailukohteita ja niiden kahvilat oivia levähdyspaikkoja. Suosituimpiin lukeutuvat myös Piazza del Pompolo ja sen egyptiläisobeliski, suuren Trevi-suihkulähteen alue, sekä Piazza Navona, jolla seisoo useita Berninin patsaita ja veistoksia.

Roomassa ei tarvitse kärsiä nälkää, päinvastoin. Kuuluisa italialainen keittiö erikoisuuksineen on sielläkin ympärilläsi.  Rooma oli jo satoja vuosia ennen Pariisia kulinarismin paratiisi, sillä maailman kokkien parhaimmisto kutsuttiin sinne paavin palvelukseen! Oletpa sitten pitsan, pastan, juustojen tai liharuokien ystävä, Rooma täyttää vatsasi, ja ihastuttavia ruokapaikkoja löytyy eri puolilta kaupunkia. Muista pitää mielessäsi, että Roomassa, kuten muissakin turistikohteissa, parhaat makuelämykset löytyvät aina kaduilta ja kujilta, joilla turisteja ei juuri käy. Etenkin Testaccio rionea kehutaan perinteisten liharuokien aarreaitaksi.

Koska Rooma on Välimeren tuntumassa, on sen tyypillinen kesäilmasto kenties monelle suomalaiselle turhankin kuuma. Parasta vierailuaikaa ovatkin kevät ja syksy, jolloin ilmat ovat lempeämmät ja suosivat ulkona oloa. Sadekuuroja saattaa esiintyä; ne ovat normaalisti lyhytkestoisia mutta saattavat olla välimerellisen temperamentin omaavia.


Kommentit

Tekemistä Roomassa — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>