Hieman Rooman ulkopuolella sijaitsee Ostian alue ja siellä historiallisesti merkittävä Ostia Antica. Se on monelle historian tuntijalle tärkeä kohde. Ostia Antica on täynnä hyvin säilyneitä raunioita. Paikka oli aikoinaan tärkeä satama-alue Rooman keisarikunnalle ja elämä oli hyvin värikästä. Siksi alueeseen liittyvät tarinat ovat hyvin mielenkiintoisia.

Jos sinulla siis on aikaa Roomassa hieman enemmän, vietä puolisen päivää Ostia Anticassa. Kokonaisen päivänkin tosin saa helposti kulumaan, sillä alue on laaja. Näin sinulla on aikaa rentoutuakin hieman kiertelyn välissä. Mikäli suuntaat Ostiaan kesällä, voit vierailla meren rannallakin. Aurinkoisena päivänä on hyvä varata mukaan suojaavia vaatekerroksia auringon varalta ja tietysti myös mukavat kengät, sillä voit päivän aikana kävellä useita kilometrejä.

Tämä sivu kertoo hieman enemmän siitä, mitä nähtävää Ostia Anticassa on sekä yleistä tietoa, kuten pääsylippujen hinnat, sijainti sekä paikan aukioloajat.

Miten Ostia Anticaan pääsee?

Jos et ole omalla autolla liikkeellä, on juna tai metro helpoin tapa kulkea Rooman keskustasta. Suuntaa ensin Piramiden asemalle ja ota sieltä metro Lidon asemalle päin. Normaali metrolippu riittää. Jää pois Ostia Antican asemalla ja ylitä valtatie jalankulkijoille tarkoitetun sillan kautta. Kävele suoraan eteenpäin vähän matkaa ja näet sisäänkäynnin. Autoilijoille on varattu parkkipaikka sisäänkäynnin vieressä.

Ostian historia

Ostia oli antiikin Rooman kaupunki, joka sijaitsi ja sijaitsee edelleen Tiber-joen alussa eli noin 30 kilometriä Roomasta länteen päin. Alun perin ranta oli lähempänä Ostia Anticaa, mutta maa-alueen muutosten takia rantaviiva on siirtynyt muutaman kilometrin verran. Sana ostia tarkoittaa latinaksi suuta, ja sen ajatellaankin siten tarkoittavan Tiber-joen suuta.

Ennen ajanlaskun alkua Ostian itäosassa valmistettiin suolaa. Vähitellen kuitenkin alueesta muodostui kiireinen satamakaupunki, mutta tarkempaa tietoa sen aikaisesta kaupungista ei juurikaan ole. Ostia nimittäin rakennettiin uudelleen melkein kokonaan toisella vuosisadalla. Ensimmäisen satamakaupungin on ajateltu olevan täynnä kauppoja ja muita matkoja varten tarvittavia liikkeitä.

Noin 81-96 vuotta ajanlaskun alkamisen jälkeen Ostiaa hallitsivat aristokraattiset kauppiassuvut, jotka asustivat kaupungin keskustassa. Näiden talojen jäännökset ovat yhä nähtävissä. Ostiasta muodostui Rooman tärkein satama. Se ei kuitenkaan ollut ideaali satama isoille laivoille, mikä hillitsi liikennettä jonkin verran. Satamassa työskenteli lähinnä orjia.

Itse asiassa orjien ja maahanmuuton myötä Ostian populaatio kasvoi huomattavasti. Suurin osa orjista saapui Egyptistä, Turkista ja Lähi-idästä. Useimmissa perheissä oli vähintään yksi orja ja orjakauppa oli tuottoisa ala siihen aikaan. Orjat tekivät raskaita töitä, mutta myös esimerkiksi kirjanpitoa. Vapauttamisen jälkeenkin he saattoivat jatkaa isäntänsä alalla.

Toisen vuosisadan jälkeen Roomassa alkoi poliittinen kaaos, mikä aiheutti talouden romahtamisen. Ostiassa rakennustyöt hiljenivät ja väestö pieneni. Lisäksi maanjäristykset ja pienet tsunamit tekivät tuhoa Ostian alueella. Ostian kaupunki hiljeni ja rauhoittui.

1500-luvulla Ostiassa aloitettiin kaivaukset vanhojen raunioiden tutkimiseksi. Arkeologeja saapui ulkomailtakin, sillä kyseessä oli merkittävä löytö siihen aikaan. Kaivaukset veivät peräti vuosisatoja, mutta toisen maailmansodan jälkeen kaivaustyöt hiljenivät. Vuonna 1960 ilmestyi merkittävä teos ”Rooman Ostia” ja sen jälkeen erilaisia tutkimustuloksia on julkaistu vähän väliä.

Tärkeimmät nähtävyydet

Ostia Antican alue on iso ja sitä ympäröi avara maaseutu, joten modernit kaupunkiolot unohtuvat nopeasti. Tässä lisätietoa Ostiasta löytyvistä raunioista.

Porta Romana eli Roomalainen Portti

Kun saavut alueelle, näet ensimmäisenä metalliaidan suojaamat vanhan kaupunginportin jäännökset. Kaupungin muuri sekä portti rakennettiin jo ennen ajanlaskun alkua Marcus Tullius Ciceron toimesta. Portin jälkeen alkaa Ostian pääkatu, nimeltään Decumanus Maximus. Tämä tie on jatkumoa Roomasta Ostiaan saapuvalle tielle. Tiessä näkyy vain muutamia vaunujen aiheuttamia jälkiä, mistä on päätelty orjien ja eläinten tehneen suurimman osan raskaiden lastien kantamisesta vaunujen sijasta.

Piazzale della Vittoria eli Vittorian Aukio

Kaupunkiin johtavan portin vasemmalla puolella on suuri aukio. Aukiolla oli suuri Minerva-Vittorian patsas, joka löydettiin vasta kaivausten aikana. Nykyään aukiota kuitenkin koristaa patsaan kipsinen jäljennös. Alunperin sen paikka oli kaupungin portin luona. Aukiolla on myös leveä juoma-allas eläimille.

Terme dei Cisiarii

Kadun toisella puolella sijaitsevat kylvyt, joiden nimi (vapaasti suomennettuna Kuljettajien kylvyt) juontuu kylpyjen takana olevasta mosaiikkiteoksesta, jossa vaunuja vetävät muulit kuljettavat matkaajia Ostian ja Rooman välillä. Mosaiikki on hyvin säilynyt ja jopa joidenkin muulien nimet ovat yhä nähtävissä.

Teatteri

Muinainen teatteri on yksi tärkeimmistä nähtävyyksistä Ostia Anticassa. Se rakennettiin jo ennen ajanlaskun alkua. Teatterin rakennutti aikoinaan Augustuksen neuvonantaja Agrippa, mutta Septimius Severus laajennutti teatteria niin, että sinne mahtui peräti 4000 katsojaa.

Oratorio Cristiano eli Kristillinen kappeli

Teatterin edessä teloitettiin lukuisia kristittyjä marttyyrejä ja myöhemmin paikalle rakennettiin kappeli. Kappelista ei ole paljon jäljellä, vain muutamia raunioita, jotka osoittavat sen paikan.

Forum

Forum on Ostian pääaukio. Siellä on suuri temppeli Capitolium sekä kaksi muuta rakennusta, jotka eivät kuitenkaan ole kovin hyvin säilyneet vuosien saatossa. Toinen niistä oli Curia, jota käytettiin tapaamispaikkana, ja toinen Basilica, joka toimi eräänlaisena oikeuslaitoksena. Forumilla on myös pieni suihkulähde.

Yllä mainitut rakennukset ovat vain pieni osa koko Ostia Antican aluetta. Saat paikan päältä tarkemman kartan sekä halutessasi myös opastuksen. Voit vierailla museossa tai lounastaa Ostia Antican ravintolassa. Ravintola ei tosin ole halvimmasta päästä, mutta siellä on ilmainen wi-fi. Kulkemalla sillan yli viereiseen kylään löydät pari hyvää (pientä) ruokakauppaa ja muutamia baareja. Siellä on myös pankkiautomaatteja käteistä varten. Jos haluat poistua alueelta, voit kulkea junalla Ostian ranta-alueelle ja palata sitten jatkamaan kierrosta.

Ostia Antica liput ja aukioloajat

Pääsyliput maksavat aikuisilta 6,50 euroa. Puoleen hintaan pääsevät 18-25 -vuotiaat sekä opettajat. Alle 18-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi. Liput ovat voimassa yhden päivän, joten voit halutessasi poistua alueelta hetkeksi ja palata myöhemmin.

Ostia Antica on avoinna joka päivä maanantaita lukuunottamatta. Alue aukeaa klo 08.30 ja vierailijoiden täytyy poistua klo 19.30 mennessä. Lippuja myydään klo 18.00 asti.


Kommentit

Ostia Antica — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>