Historia:

Pietarinkirkko, virallisesti nimeltään Pyhän Pietarin basilika, on yksi maailman kuuluisimmista ja upeimmista kirkoista. Se sijaitsee Vatikaanin kaupungissa, joka on pieni itsenäinen valtioalue Rooman keskustassa. Kirkko on omistettu apostoli Pietarille, joka oli yksi Jeesuksen seuraajista ja varhaisen kristinuskon merkittävimpiä hahmoja.

Kirkon rakentaminen alkoi vuonna 1506 paavi Julius II:n aikana ja se valmistui vasta vuonna 1626 paavi Urbanus VIII:n aikana. Rakennustyöt kestivät siis yli 100 vuotta ja useat arkkitehdit olivat mukana projektissa. Pietarinkirkko rakennettiin vanhan kirkon päälle, joka oli peräisin 300-luvulta ja jonka uskottiin olevan Pietarin haudan paikka.

Pietarinkirkon rakentamisessa oli mukana useita kuuluisia arkkitehteja, kuten Donato Bramante, Michelangelo ja Gian Lorenzo Bernini. Rakennuksen suunnittelussa ja toteutuksessa olivat huomioitavana paitsi esteettiset ja tekniset seikat, myös kirkon symbolinen merkitys ja sen pyhät perinteet.

Arkkitehtuuri:

Pietarinkirkko on Rooman katolisen kirkon keskus ja se on yksi maailman suurimmista kirkoista. Sen rakennusmateriaalina on käytetty pääasiassa travertiinikiveä, ja sen korkein kohta, kirkon kupoli, kohoaa jopa yli 130 metrin korkeuteen. Kupolin huipulla on pronssinen Pietarinhohto, joka on yksi Rooman tunnetuimmista tunnusmerkeistä.

Kirkon arkkitehtuuri on upea ja vaikuttava. Sen julkisivulla on suuret pilarit ja monimutkaiset koristeluaiheet, kuten patsaat ja puolipyramidit. Sisäänkäynnin yläpuolella on pitkä patsasrivistö, jossa on kaikkien apostolien patsaat. Kirkon sisäänkäynnin yllä kohoaa myös suuri parveke, josta paavi puhuu uskovaisille erityistilaisuuksissa.

Kirkon sisällä on valtava keskuskupoli, jonka alle mahtuu tuhansia ihmisiä. Sen alla on alttari ja suuri paavinistuin. Kupolin sisällä on myös lukuisia kattomaalauksia, jotka kertovat Jeesuksen elämästä ja pyhistä tapahtumista. Pietarinkirkon katto on koristeltu upeilla mosaiikeilla ja kullatuilla yksityiskohdilla.

Sisätilat:

Pietarinkirkko on kuuluisa myös sisätilojensa upeudesta. Kirkon lattia on marmorinen ja sen seinät ovat koristeltu erilaisilla mosaiikeilla ja freskoilla. Kirkkosalin sivuilla on useita kappelia, joissa on alttareita ja pyhäinjäännöksiä. Erityisesti Michelangelon suunnittelema Pietà-patsas on yksi kirkon tunnetuimmista nähtävyyksistä.

Kirkossa on myös useita kappaleita taidetta ja kultaa. Lasimaalausten lisäksi siellä on useita alttaritauluja, veistoksia ja koristeaiheita. Kirkosta löytyy myös monia erityisiä pyhäinjäännöksiä, kuten apostoli Pietarin luut ja muita pyhimyksiä koskevia reliikkejä.

Pietarinkirkko on kuuluisa myös siitä, että se on yksi merkittävimmistä pyhiinvaelluskohteista katolisille kristityille ympäri maailman. Kirkko vetää puoleensa vuosittain miljoonia vierailijoita, jotka tulevat ihailemaan sen kauneutta ja pyhyyttä. Kirkon tiloissa järjestetään myös säännöllisesti katolisia jumalanpalveluksia, papin vihkimisiä ja muita uskonnollisia seremonioita.
Pyyntö epäonnistui. Virhekoodi: 500 read timeout

Kupoli

Pietarinkirkko, joka tunnetaan myös nimellä Pyhän Pietarin basilika, on yksi maailman tunnetuimmista uskonnollisista rakennuksista. Yli 165 metriä korkea kupoli kohoaa taivasta kohti ja on näkyvissä kauas Vatikaanin alueen ulkopuolelle. Kupoli rakennettiin Michelangelon suunnitelmien pohjalta 1500-luvulla, ja siitä tuli nopeasti Vatikaanin symboli.

Kupoliin voi kiivetä pitkää kiertotietä pitkin, ja matkan varrella voi ihailla upeita näkymiä Rooman kaupunkiin. Kupolista löytyy myös Pietari Suuren pronssi-patsas, joka symboloi kristittyjen uskoa ja jolla on tärkeä rooli katolisen kirkon historiassa.

Valitsemisen lähteet

Pyhän Pietarin basilikan valitsemisen lähteet juontavat juurensa 300-luvulle, kun Rooman keisari Konstantinus Suuri erehtyi rakentamaan kirkon apostoli Pietarin hautapaikalle. Legenda kertoo, että paikka valittiin sen perusteella, että se oli keisarin unessa näkemä paikka, jossa apostoli Pietari seisoi Kristuksen kanssa. Rakennusprosessi vei kuitenkin vuosisatoja, ja lopullinen kirkko valmistui vasta 1600-luvulla.

Basilikaa varten kerättiin materiaalia eri puolilta Roomaa ja Italiasta. Esimerkiksi merestä tuotiin marmorilohkareita, joita käytettiin kirkon rakentamiseen. Myös Vatikaanin puutarhoista löytyi arvokkaita raaka-aineita, kuten kalliita kiviä ja harvinaisia ​​kasveja. Näiden kerääminen ja kuljettaminen paikan päälle oli valtava logistinen haaste, mutta lopputulos oli vaivan arvoinen.

Turistinähtävyydet

Pietarinkirkko on suosittu turistikohde, ja joka vuosi miljoonat ihmiset vierailevat siellä. Kirkossa voi ihastella upeita freskoja, kullattuja alttareita ja veistoksia, jotka kaikki ovat peräisin eri aikakausilta ja taiteilijoilta. Lisäksi kirkossa on useita tunnettuja mestariteoksia, kuten Michelangelon ”Pietà” -veistos ja Berninin ”Pyhä intiaanikuorolainen” -alttaritaulu.

Vatikaanin alueella on myös muita nähtävyyksiä, joita kannattaa vierailla. Esimerkiksi Vatikaanin museoissa voi tutustua maailmanlaajuiseen taidekokoelmaan, joka sisältää muun muassa Rafaelin freskoja ja antiikin patsaita. Campo Santo Teutonico on myös suosittu kohde, joka on saksalaisten pappien hautausmaa, ja sen yhteydessä on majatalo, jossa voi majoittua.


Kommentit

Pietarinkirkko — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>