Vatikaani ja sen erikoisuuksia

Maailman pikkuruisin itsenäinen valtio on Roomassa sijaitseva katolisen kirkon ”koti” Vatikaani, jolla on kokoa vain 44 hehtaaria ja vakituisia asukkaita reilut 800. Vatikaanin päämiehen virkaa hoitaa kulloinkin vallassa oleva paavi. Yhdessä valitsemiensa kardinaalien kanssa hän johtaa muurien ympäröimän valtion tapahtumia. Vaikka vuonna 1929 itsenäisen aseman saanut Vatikaani on sidoksissa Italian valtioon, on se silti taloudellisesti vakavarainen, kuten kirkot tavallisesti, ja toimii aktiivisesti esimerkiksi pankki- ja sijoitusalalla. Vatikaani tunnetaan katolisuutensa leiman lisäksi etenkin kokoamiensa taideaarteiden ja asiakirjojen määrän ansiosta. Maailman arvokkaimmat maalaukset ja jopa yli 1 000 vuotta vanhat harvinaisimmat asiakirjat löytyvät juuri kyseisen lilliputtivaltion alueelta. Juuri siksi se onkin ansainnut itselleen paikan UNESCOn maailmanperintöluettelossa.

vieraile vatikaanissa

Taideaarteiden osalta Vatikaanissa voit ihailla historian varrella luotuja ainutlaatuisia ja kallisarvoisia teoksia, ovatpa kyseessä sitten uskomattomat maalaukset, freskot tai näyttävät veistokset, joiden odotat heräävän henkiin hetkenä minä hyvänsä. Ne on joko luotu paikan päällä, sillä paavi kutsui aina aikansa kuuluisuudet luokseen, tai tuotu muualta maailmasta. Vatikaanin helmi on Sikstuksen kappeli, joka tunnetaan Michelangelon kuvittamasta katostaan, ja jonka seinämaalauksista vastasivat niin Botticelli, Perugino kuin muut ajan kuuluisuudet. Pietarinkirkko puolestaan on täynnä niin Michelangelon, Rafaelin, Fra Angelon kuin Berninin luomuksia.

Vatikaanin museo on itse asiassa kokoelma eri rakennuksia, jotka yhdessä ovat maailman viidenneksi suosituimpia vierailijoiden määrässä mitattuna. Museoiden joukkoon kuuluvat myös jo mainittu Sikstuksen kappeli sekä Vatikaanin palatsin Rafaelin koristamat huoneet, Stanze di Rafaello. Museorakennuksissa ja -gallerioissa pääsee ihailemaan niin kreikkalaista, egyptiläistä, assyrialaista kuin roomalaista taidetta parhaimmillaan. Italian mestareista on esillä mm. Michelangelon, Leonardo da Vincin, Berninin, Botticellin, Bramenten ja Peruginon mittaamattoman arvokkaita töitä.

lue lisää vatikaanin museoista

Myös Vatikaanin Pietarinkirkon aukiolla taivaaseen kurkottava obeliski on tuontitavaraa, ja alallaan ainutlaatuinen. Se on ainoa Roomaan tuotu egyptiläinen obeliski, joka ei ole koskaan kaatunut. Keisari Caligula tuotti sen vuonna 40 jaa. omaa Circus Caligulaansa koristamaan. 41-metrinen obeliski onkin ainut jäljellä oleva jäänne kyseisestä ”sirkuksesta”, jonka areenalla Pyhän Pietarin kerrotaan ristiinnaulitun ylösalaisin. Lukemattomat muutkin kristityt kokivat marttyyrikuoleman sen luona.

Asiakirjojen saralla Vatikaani tunnetaan Dan Brownin kirjassoissakin osaa näytelleestä salaisesta kirjastostaan, jonka vanhimmat teokset ovat peräisin jo 800-luvulta jaa. Kirjaston sisältö oli aiemmin todella tarkkaan vartioitua ja sen tietoihin tutustuminen oli sallittua vain tutkijoille ja edellytti paavin suostumusta. Tänään osaa kirjaston herkkäaiheisista asiakirjoista voi selailla jopa kotisohvalta netin kautta. Esimerkiksi Galileo Galileita vastaan käydyn oikeudenkäynnin paperit ovat luettavissa, kuten myös Temppeliherrain ritarikunnan johtohenkilöiden saama synninpäästö itseltään paavi Klemens V:ltä. Paljon kuulema pidetään edelleen visusti salassa, ja koska hyllykilometrejä on yli 85, voi jokainen itse kuvitella kirjaston sisältämien ”kiellettyjen” teosten luonnetta. Onpa Vatikaanissa eläessään työskennellyt pappi Monsigneur Corrado Balducci jopa julkisesti kertonut katolisen kirkon vakaasti uskovan UFO:ihin ja avaruusolioiden kohtaamisiin…

Vatikaani on muuten ainoa valtio, jonka rajalla sinun ei tarvitse kaivaa passia esille! Pääsy sinne on vapaa Italian puolelta, mikä tekeekin siitä jokaisen Roomassa vierailevan ja itseään kunnioittavan turistin lempikohteen. Vatikaanilla on oma metroasemansa, joten pääsy sinne ei voisi olla helpompaa.


Kommentit

Vatikaani — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>