Rooma ja taiteet

Harva varmaankaan ihmettelee, mitä yhteistä on Roomalla ja taiteilla, mutta kertokaamme siitä pikaisesti asiaan vielä vihkiytymättömille. Rooma on länsimaisen taiteen kehto, jossa eräät maailman kuuluisimmista ja ainutlaatuisimmista luomuksista ovat nähneet päivänvalon, tai jonne ne ovat päätyneet. Taiteella on Roomassa ollut vuosituhansien aikana monenlaisia siipiä ja ilmenemismuotoja, mutta tunnetuimmat työt ovat veistoksia, maalauksia ja mosaiikkitöitä. Eräiden asiantuntijoiden mukaan Roomassa vannottiin etenkin veistosten nimeen.

freskot roomassa

Aloittakaamme matkamme antiikin Roomasta, jossa taiteita palvottiin suuresti, ja jokaisen hiemankin vaikutusvaltaisemman tai varakkaamman henkilön koti oli taiteella koristeltu. Seinämaalaukset eli freskot olivat tavallisia, ja niissä saatettiin kuvata niin päivittäistä elämää, eläimiä ja maatalouden töitä kuin uskonnollia juhlia ja roomalaisia jumalia.  Useimmat tuntevatkin Vesuviuksen tuhkan peittämästä Pompeijista löydettyjen seinämaalausten loistokkuuden. Myös kaupungin katakombit kertovat maalauksilla omaa kieltään. Rooman temppelit oli koristeltu useimmiten myös reliefien, eli kohokuvien, taidonnäytteillä. Muinainen roomalainen taide sai vahvoja vaikutteita naapurimaan Kreikan taidelajeista, joita pidettiin oman aikansa ylivoimaisesti ainutlaatuisimpina. Esimerkiksi luonnonnäkymien perspektiivi sai luultavasti alkunsa helleenien maalla.

Myös veistosten alalla kreikkalaiset toivat Roomaan omat periaatteensa, sillä toisella vuosisadalla eaa. useimmat Roomassa työskennelleet kuvanveistäjät olivat kreikkalaisia (sotaretkillä vangittuja orjia!) ja kaupunkiin rahdattiin laivalasteittain kreikkalaisia veistoksia.

Suuripiirteiset kaupunkia hallinneet keisarit halusivat kukin ikuistaa nimensä historiankirjoihin myös taiteen kautta, ja kylvivät taiteeseen suuria summia. Rooman valtakunnan hajoaminen ja katolisen kirkon päämiehen paavin asettuminen Roomaan olivat kaupungin taiteelle ratkaisevassa asemassa myöhempinä vuosisatoina.

katsele caravaggion kuuluisia maalauksia roomassa

Katolinen kirkko ja sen oma lilliputtivaltio, Vatikaani, ovat aina olleet maailman rikkaimpia taiteen keskuksia. Paavi ja hänen kirkkonsa kutsuivatkin kaikki kunkin ajanjakson maineikkaimmat ja taitavimmat mestarit luokseen ja tilasivat näiltä mittavia ja kalliita teoksia. Esimerkiksi Vatikaanin Sikstuksen kappeli tunnetaan nimenomaan sen kattoholvia koristavista renessanssin mestarin Michelangelo Buonarrotin upeista maalauksista, jonka helmiin lukeutuvat Aatamin luominen ja Viimeinen tuomio. Samaista kappelia koristelivat myös Botticelli, Perugino ja Pinturicchio. Bernini puolestaan koristeli lähes koko Vatikaanin aluetta kauniilla barokkityylisillä veistoksillaan.

Vatikaanin museot ovat kirjaimellisesti lattiasta kattoon täynnään ainutlaatuista taidetta.  Vatikaanin taidekokoelmat saattavat hyvinkin olla maailman mittavimmat ja kallisarvoisimmat. Niiden helmiin lukeutuu mm. Laokoon ja hänen poikansa -veistosryhmää noin vuodelta 200 eaa. Siinä kuvataan Troijassa eläneen Poseidonin papin Laokoonin ja hänen poikiensa kuolemaa merikäärmeiden puristuksessa. Luultavasti rodoslaisen veistämä ryhmä löytyi yli 500 vuotta sitten keisari Neron Domus Aurean alueelta.  Myös renessanssimestari Rafaelin maalauksia on Vatikaanissa runsaasti esillä, etenkin paavin asuttamassa Vatikaanin palatsissa.

Muita Roomassa vaikuttaneita taiteen suuruuksia ovat olleet myös Leonardo da Vinci, Giotto, Lippi ja Caravaggio.  Taiteen kuuluisuuksia löytyy paljon muitakin, mutta lukija on varmaan jo saanut käsityksen siitä kuinka läheisiä toisilleen Rooma ja taide ovat aina olleet!


Kommentit

Taide — 1 kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>