Rooman keskustassa Piazza Navonan lähellä sijaitseva Pantheon on yksi parhaiten säilyneistä nähtävyyksistä koko kaupungissa. Tämä näyttävä temppeli on nimittäin nököttänyt tällä paikalla vuodesta 120 lähtien. Sen sanotaan olevan yksi tärkeimmistä rakennuksista Rooman historiassa. Vuosi toisensa jälkeen Pantheon on nimittäin herättänyt kiinnostusta ja inspiroinut suuria tekijöitä läpi historian. Esimerkiksi Leonardo da Vinci opiskeli aikanaan Pantheonin arkkitehtuuria ja otti siitä mallia suunnitellessaan Vatikaanin Pyhän Pietarin basilikan kupolia.
Pantheonin historia
Aikaisemmin sen paikalla oli toinen temppeli, joka oletettavasti sortui. Sen arkkitehtuurista ei juurikaan ole tietoa. Nykyinen palatsi rakennettiin keisari Hadrianuksen hallituskaudella, jolloin Roomassa tehtiin suuria korjaustöitä muutenkin. Hänen aikanaan pyöreiden rotundojen käyttö oli muodikasta, joten se muoto valittiin aikaisemman suorakaiteen sijasta.
Aikanaan Pantheon rakennettiin pyhäköksi, jossa palvottiin seitsemän planeetan jumalia, tosin jotkut ovat vieläkin eri mieltä siitä, mihin tarkoitukseen temppeli alunperin rakennettiin. Temppelistä muutettiin kristillinen kirkko 600-luvulla Konstantinus Suuren aikana. Muutos itse asiassa säästi sen lähes varmalta tuholta, koska pakanarakennuksia pistettiin maan tasalle ahkerasti tuona aikana.
Tänä päivänä Pantheon on ainutlaatuinen nähtävyys, mutta sen lisäksi yhä aktiivinen Neitsyt Marialle pyhitetty kirkkokin. Moni pariskunta viettää siellä häitään erityisesti kesäisin. Pantheon on siis osoittanut olevansa todellakin ikuinen temppeli, sillä se on yhä vakaasti pystyssä kaikkien näiden vuosien jälkeen. Pitkä osoittaa myös, kuinka edistynyttä arkkitehtuuri ja rakentaminen oli jo liki vuosituhansia sitten.
Mitä nähtävää Pantheonissa on?
Pantheon yksi iso rakennus, jota kiertäessä ei välttämättä tarvitse kuluttaa kauaa aikaa. Historialliset faktat ja pienet yksityiskohdat ovat silti hyvin kiinnostavia, joten ei kannata ihan juosten kulkea Pantheonia läpi. Näkemisen arvoisia ovat esimerkiksi:
Rakennus kokonaisuudessaan – Etenkin he, jotka ymmärtävät arkkitehtuurin ja designin päälle, arvostavat Pantheonia varmasti. Rakennuksen muoto on kuin sylinteri, joka makaa jättimäisen perustan päällä. Puoliympyrän muotoinen kupoli on rakennettu betonista ja se on halkaisijaltaan yli 43 metriä. Kyseessä onkin maailman suurin raudoittamattomasta betonista valmistettu kupoli, sillä maailmassa ei ole toista yhtä suurta kupolia jäljellä. Kun miettii, kuinka kauan sitten rakennus on saatu aikaan ilman suurempia apuvälineitä, ei Pantheonia katsellessa voi muuta kuin hämmästellä.
Kupoli – Kun Pantheonia aikanaan rakennettiin, yksi suurimmista haasteista oli kupolin rakennus nimenomaan sen painon takia. Seinien tuli olla tarpeeksi vahvat kannattelemaan massiivista ja paksuseinäistä kupolia. Tämän takia seinissä käytettiin materiaalina useampaa erilaista betonia, jolloin alaosista saatiin tarpeeksi paksut. Ylöspäin mentäessä seinämä ohenee aina katossa olevaa Oculus-aukkoa kohti. Tämä kupoli oli maailman suurin aina siihen asti, kunnes Firenzessä rakennettiin suurempi 1300-luvulla.
Oculus – Katossa sijaitseva aukko on saanut nimensä latinankielisestä sanasta oculus, joka tarkoittaa silmää. Aukkoa koristaa pronssinen reunus, joka on pysynyt samanlaisena aina muinaisen Rooman ajoista lähtien, vaikka muuta rakennusta onkin korjailtu aika ajoin. Aukko on ainoa luonnollisen valon lähde koko rakennuksessa. Samalla se antaa ilmavirran kulkea rakennuksen läpi viilentäen tilan kuumien kesäpäivien aikana. Jos sataa, sadevesi kerätään aukon alla olevan kuperan lattian avulla, josta se valuu antiikin Rooman aikaisiin vesiputkiin. Riippuen ajankohdasta, auringonvalo valaisee aukon kautta eri osia Pantheonista, mikä jo sinällään on varsin mielenkiintoista katseltavaa.
Portico eli Pantheonin sisäänkäynti – Ulkoapäin näkee Pantheonin etuosaa koristavat korinttien tyyliin valmistetut kolonnat, joita on yhteensä 16 kappaletta. Niiden sanotaan painavan yhdessä peräti 60 tonnia ja ne kuljetettiin aikanaan Egyptistä. Taas kerran ei voi kuin ihmetellä osaamista noina aikoina.
Yläpuolella sijaitsevassa osassa näkyvät selvästi kirjaimet “M·AGRIPPA·L·F·COS·TERTIUM·FECIT”. Vapaasti käännettynä tämä teksti tarkoittaa: ”Marcus Agrippa, Luciuksen poika, rakensi tämän kolmannen konsulaattinsa aikana.” Aikaisemmin tilalla oli pronssinen kohokuva, joka kuvasti titaanien taistelua, mutta se siirrettiin Pyhän Pietarin basilikaan.
Pantheonin sisäosat ja tunnettujen ihmisten haudat – Pantheonin sisällä ihasteltavaa riittää. Ensinnäkin siellä sijaitsee monta tunnettua hautaa. Esimerkiksi tunnettu taiteilija Rafaello ja hänen morsiamensa ovat haudattu sinne sekä Italian isänä pidetty Vittorio Emanuele II. Myös hänen jälkeensä valtaan noussut Umberto I on haudattu Pantheoniin. Hautojen lisäksi voit nähdä lukuisia veistoksia ja patsaita sekä ensimmäisen vuosisadan aikaisia ikoneita Madonnasta ja lapsesta. Sisäänkäynnin oikealla puolella on 1400-luvulla valmistunut Melozzo da Forlin fresko.
Missä Pantheon sijaitsee?
Pantheon sijaitsee aivan Rooman ytimessä, mutta pienet kadut estävät linja-autojen ja muiden julkisten kulkuvälineiden pääsyn sen lähelle. Mikäli löydät tiesi Piazza Navonalle tai Fontana di Treville, olet jo lähellä. Oma kartta kannattaa ottaa mukaan, jos ei englanninkielen taitoisia paikallisia heti löydy avuksi.
Pantheonia ympäröivä Piazza Rotonda on kaunis ja erityisesti keskellä aukiota sijaitseva 1400-luvulla rakennettu suihkulähde. Sen suunnitteli Giacomo Della Porta ja suihkulähdettä koristaa kookas punaisesta marmorista rakennettu Egyptin obeliski. Aukiolla viihtyy paljon ihmisiä ja siellä on myös lukuisia ruokapaikkoja.
Pantheonin aukioloajat
Pantheoniin pääsee sisään aina ilmaiseksi eikä minkäänlaisia lippuja edes tarvita. Turvatarkastuksiakaan sisään mennessä ei tehdä. Pantheon on avoinna päivittäin. Sunnuntaita lukuunottamatta Pantheon aukaisee ovensa klo 08.30. Vieraita pyydetään poistumaan klo 19.30 mennessä. Messun aikana sekä pyhäpäivinä temppeli on suljettu ulkopuolisilta.
ihan ok