Kuten monissa muissakin suurkaupungeissa, Roomassakin on metro. Metrolla pääsee nopeasti ja edullisesti paikasta toiseen, mutta metrokartta saattaa Helsingin metroon tottuneelle olla hieman hämäävä. Rooman metro eli italiaksi Metropolitana ei kuitenkaan ole pahinta sorttia, vaan metron käyttöön tottuu melkeinpä heti ensimmäisen kerran jälkeen.

Tällä sivulla kerromme hieman enemmän siitä, mistä Rooman metroliput voi ostaa, millainen lippu kannattaa hankkia, mistä metroasemat löytyvät sekä miten Roomassa käytetään metrolippuja.

tietoa Rooman metrosta

Metrolinjat

Metrolinjoja on tällä hetkellä kolme erilaista (sekä B1-linja):

Linja A: Anagnina – Battistini

Linja B: Laurentina – Rebibbia

Linja B1: Laurentina – Jonio

Linja C: Lodi – Pantano

Osa nähtävyyksistä on metrolinjojen ulkopuolelle, joten esimerkiksi Fontana di Treviin, Pantheoniin, Piazza Navonalle tai Campi di Fioriin kannattaa ottaa bussi tai raitiovaunu tai sitten mennä perille kävellen. Syy siihen, miksi aivan Rooman keskustassa metro ei kulje, on ilmiselvä; keskusta on täynnä historiallisia raunioita ja kaivauksia, joten metron kulkeminen on käytännössä mahdotonta. Ja hyvä niin, sillä kuka tietää mitä aarteita Roomasta on vielä löydettävissä!

Metrolla pääsee kätevästi kuitenkin joillekin alueille. Metroasemat tunnistat isosta punavalkoisesta M-merkistä.

Linja A vie sinut esimerkiksi seuraaviin paikkoihin:

Barberini – Via Veneton lähellä

Spagna – Espanjalaiset portaat ovat pienen kävelyn päässä

San Giovanni – Täällä voit vierailla San Giovannin basilikassa. San Giovannin alue on myös edullinen seutu esimerkiksi yöpymisen suhteen.

Linja B on hyvä valinta jos aiot suunnata seuraaviin kohteisiin:

Tiburtina – Täällä sijaitsee myös Rooman uusin juna-asema

Circo Massimo – Tämä pysäkki on Colosseumin lähellä ja voit vierailla Palatinen ja Aventinen kukkuloillakin.

Piramide – Pysäkin lähellä on suuri ruokakauppa Eataly, josta voit käydä hakemassa vaikkapa tuliaiset edullisesti. Lisäksi Piramiden juna-asemalta voi helposti ottaa junan Ostian rannalle.

Linja C puolestaan vie sinut esimerkiksi Vatikaanin lähistölle.

Rooman metron aikataulu

Päivän ensimmäiset metrot lähtevät aamulla klo 5.30 aikaan. Arkisiin illan viimeiset metrot kulkevat noin 23.30, mutta viikonloppuisin metrolla voi kulkea aina klo 01.30 saakka. Metroja kulkee noin 3-4 välein, joten vaikka myöhästyisitkin yhdestä, tulee seuraava perässä hyvin pian. Kuten arvata saattaa, ruuhka-aikoina (aamulla klo. 06.30 – 08.00 ja iltapäivällä klo 16.00 – 17.30) metro voi olla hyvin täynnä. Silloin myös taskuvarkaat ovat liikkeellä, sillä täydessä metrossa ei aina huomaa jos joku nappaa lompakon. Pidä siis varasi.

Rooman metro – tietoa lipuista ja niiden käyttämisestä

Rooman julkisen liikenteen liput saattavat olla hieman vaikeaselkoisia, kun niitä hankkii ensimmäistä kertaa. Lippujen myynnistä vastaa ATAC. Lippuja voi ostaa pienistä kioskeista (tabacchi) tai vihreistä uutislehtiä myyvistä katukioskeista. Lippuja on useampia erilaisia tarpeen mukaan:

Kertalippu – tämä peruslippu maksaa 1,50 euroa ja se on voimassa 100 minuuttia siitä, kun olet leimannut sen metroasemalla. Kuten muitakin lippuja, voit käyttää kertalippua sekä metroissa että busseissa ja raitiovaunuissa. Voit vaihtaa kulkuvälinettä kerran tällä lipulla. Voit ostaa useamman kerta lipun kerralla ja käyttää ne milloin haluat, sillä voimassaoloaika lasketaan vasta leimaamisesta.

Roma24 lippu – Päivälippu on voimassa 24 tuntia ja voit käyttää sitä rajattomasti. Hinta on 7 euroa, joten jos matkustat useammin kuin 4 kertaa päivän aikana, kannattaa valita päivälippu kertalippujen sijasta.

Roma48 lippu – Kahden päivän lippu on voimassa 48 tuntia siitä hetkestä, kun leimaat sen ensimmäistä kertaa. Hinta on 12,50 euroa.

Roma72 lippu – Kolmen päivän lippu on voimassa 72 tuntia ja sen hinta no 18 euroa.

CIS lippu eli viikkolippu – 7 päivän rajaton matkalippu maksaa 24 euroa. Jos vietät viikon Roomassa, on hyvä hankkia tämä lippu heti alkuun. Se on voimassa seitsemännen päivän keskiyöhön asti leimaamispäivästä alkaen.

Voit hankkia myös Roma Pass lipun, jolla voit matkustaa julkisella liikenteellä ja saada alennuksia Rooman museoista ja arkeologisista kohteista. Lue lisää Roma Passista täällä.

Metrolippujen leimaaminen

Metroliput aktivoidaan eri tavalla kuin Suomessa, mutta se ei silti ole kovin vaikeaa. Metroaseman sisäänkäyntiporttien vieressä on leimaamiskone, johon lippu syötetään musta viivakoodi ylöspäin lipussa olevan nuolen osoittamalla tavalla. Kone imaisee lipun sisäänsä ja lippu pomppaa ulos koneen päältä. Ota lippu, jolloin portti aukeaa ja voit mennä sisään metrolaitureille.

Pidä lippu mukanasi koko matkan ajan, sillä tarkastajat voivat iskeä milloin hyvänsä. Jos matkustat ilman lippua, voit saada 50 – 80 euroa sakkoa, eikä hölmön turistin leikkiminen siinä vaiheessa enää auta.

 

 


Kommentit

Rooman metro — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>